november 20, 2018

2 WEKEN #SUIKERVRIJCHALLENGE: BYE BYE KOEKJES EN CHOCOLADE

“Nooo way, die lui zijn gestoord!” Dat is wat ik altijd dacht als ik mensen hoorde praten over suikervrij eten. Van die lui die dan bij alles wat ze bestellen vragen of er suiker in zit. Ik ben iemand die elke dag snoept, die weet dat je lichaam geen onderscheid maakt tussen fruitsuikers of geraffineerde suikers* en vind dat je alles met mate moet kunnen eten. Ik schreef er zelfs de blog Snoep verstandig, eet geen appel over.

#suikervrijchallenge

Toch deed ik een #suikervrijchallenge. De laatste maanden zat ik een beetje in een hormonale rollercoaster inclusief de nodige snaaibuien. Tijd dus voor wat actie en door middel van een suikervrijchallenge de cirkel doorbreken.

Twee weken geen geraffineerde suikers eten was mijn doel. Plus als ik zin had in zoet dit ook niet vervangen door natuurlijke suikers zoals een dadel of stuk fruit. Sowieso niet meer dan 2 stuks fruit per dag.

De eerste week ging mij dat prima en gemakkelijk af en verloor ik maar liefst 1,6 kg. De week erna werd ik helaas ziek en kreeg ik last van flauwtes op mijn werk. Ik heb die dagen een keer roosvicee gedronken en een stukje koek gegeten. Hele kleine stukjes, maar daarmee doorbrak ik voor mijzelf de cirkel en merkte ik hoe ontzettend veel zin ik had ik koek, snoep en chocoalde. En…. pannenkoeken. Die tweede zaterdag van de challenge kon ik me dan ook niet meer inhouden en bakte ik een hele berg American Pancakes. Oeps!

Sommige deelnemers hoorde ik over toename van energie, zich veel beter voelen etcetera. Ik heb dat zelf niet zo ervaren. De eerste week had ik minder cravings naar zoet en dat voelde fijn. Maar meer energie heb ik er niet van gekregen. Ik voelde me ook niet fitter. Welke voelde ik me slanker, omdat ik wat was afgevallen. Maar eerlijk gezegd voel ik me nog het best bij een beetje balans. Elke dag een klein beetje snoepen vind ik prima en ok. Liever dat dan na twee weken niks eten ineens een hele berg suiker naar binnen proppen.

Aangezien ik razend benieuwd was hoe anderen de challenge hebben ervaren heb ik 3 deelnemers gevraagd wat zij ervan vonden.

Marleen van @acupofmarley: De suikervrijchallenge, dat leek mij wel een leuke uitdaging! Ik houd van een #healthylifestyle, maar dan wel eentje waarin Tony Chocolonely & mijn lievelings: ijsjes(!) een belangrijk onderdeel van het wekelijkse of soms ook dagelijkse menu

zijn. 🙂

En daar ging ik… hoppa, de uitdaging aan. Eigenlijk ging de challenge mij heel goed af en kwam ik er achter dat ik eigenlijk voornamelijk al suikervrij eet. Het lastigste vond ik het minderen van het stukkie pure chocolade bij mijn look a like yoghurt barn momentje in de morgen en ik miste mijn pindakaas met hagelslag momentjes. ha ha Voor de pure chocolade (word ik zo gelukkig van) heb ik af en toe mijn joker ingezet, daarnaast ben ik 1x gezwicht voor een cracker met pindakaas met hagelslag (mijn motto is normaal gesproken: ‘een dag geen pindakaas is een dag niet geleefd’.. dus, netjes toch?!) & per ongeluk kwam er een croissant langs (mijn guilty pleasure sinds mijn bevalling, oeps!). Maar naast deze uitspattend ging het super goed!

Eindconclusie: heel leuk om eens stil te staan bij wat je daadwerkelijk aan (verstopte) suikers naar binnen werkt. Tegelijkertijd moet het leven ook leuk blijven…. ze noemen het ook wel: balans! Bedankt voor de toffe en leuke healthy suikervrijchallenge Esther!

Katinka van @kathinkaoud: ‘Een suikervrije week, dat was precies wat ik nodig heb!’ Dacht ik toen ik op maandag de foto van Esther op mijn instagram tijdlijn voorbij zag komen. Na een behoorlijk suiker-vol weekend was het even tijd voor een afkickmomentje. De eerste dagen gingen goed, alhoewel ik mijzelf soms vergiste in bepaalde producten. Ik probeerde geraffineerde suiker te vermijden, maar jeetje dit zat zelfs in mijn Zonnatura muesli! Potverdikke. Het lastigste moment vond ik toen er opeens een zak limoncello pepernoten voor mijn neus werd gehouden, toen had ik het écht wel even zwaar. Maar die heb ik wel weerstaan en jeetje wat een leerzame week was het. Voor nu heb ik na de feestdagen weer een suiker-afkick weekje gepland, ik denk dat het dan ook zeker een uitdaging gaat worden, haha.

 

Cigdem van @cigdemzworld: Ik dacht gelijk “yes, ik doe mee, dit heb ik eerder gedaan, eitje”. Nou, het viel niet mee kan ik je zeggen. Hoewel ik geen zoetekauw ben, vond ik het dit keer toch moeilijk om twee weken geen suikers te nuttigen. Ik bedoel, ik heb eerder een maand suikervrij geleefd. Bovendien vast ik elk jaar ongeveer 30 dagen waarbij ik van zonsopgang tot zonsondergang helemaal niets eet en niets drink. Waarom had ik nu dan zoveel moeite met het links laten liggen van alles wat HEALTHYJUF heeft verboden? Ik denk dat ik er mentaal nog niet klaar voor was. Het bewijst voor mij maar weer dat je pas echt voor iets kunt gaan als je er volledig achter staat. Het helpt natuurlijk ook enorm als je reeds in een positieve flow zit en lekker in je fel zit. Dit was bij mij maar voor een deel het geval. Maar alles overziend was het ook niet een complete mislukking. De eerste week ging zelfs best goed. Braaf nam ik een dadel ipv een koekje voor bij de koffie. Ook at ik meer groente en fruit. Het ging geloof ik mis nadat ik gulzig gebruik maakte van mijn JOKER. Als je op een vrijdagavond met de buren naar een cafeetje gaat en zij inmiddels hun derde biertje achterover slaan, is het best nog een uitdaging om na je tomatensap niet de handdoek in de ring te gooien. Vervolgens was ik ook nog eens jarig ergens halverwege de challenge. Tja, een verjaardag zonder taart kan natuurlijk niet. Nou, het kan wel, want ipv taart heb ik oliebollen gehaald die ik met veel poedersuiker heb verschanst. Ik geef het toe, mijn suikervrijchallenge was niet echt een succes. MAAR wel weer een stap in de goede richting. Met vallen en opstaan komen we een heel eind. Na een tijdje ga je merken dat je steeds minder valt en veel sneller weer opstaat. Dus op naar de volgende challenge juf!

 

Precies, op naar de volgende challenge! Dat wordt de No Plastic Soup Challenge. Stat tuned. Gauw meer info!

 

 

 

 

*Je hebt wel snelle en trage koolhydrate (suikers) en uiteraard zitten er in fruit ook micronutriënten.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf