MARATHONVOORBEREIDING

 Wat ik in de voorbereiding van mijn tweede marathon anders heb gedaan…

De voorbereiding van mijn eerste marathon ging bepaald niet van een leien dakje. Ik had in mijn hoofd gehaald dat ik een marathon wilde lopen en vond dat ik dat ook wel moest kunnen aangezien ik al heel wat jaren loopervaring had. Wat ik wel even vergat was dat ik mij in al die jaren nooit aan een ‘echt’ loopschema hoefde te houden. Bij een marathonvoorbereiding was dat wel anders, or so i thought.

 Toen ik mij dus vol enthousiasme had ingeschreven voor mijn allereerste marathon, tien maanden voor de due date, speelden de zenuwen op. Kon ik dat wel? Had ik daar eigenlijk wel de tijd voor? En hoe moest ik dat eigenlijk gaan aanpakken? Misschien waren dit dingen die ik voor de inschrijving had moeten bedenken, maar ja, je bent impulsief of niet.

1 km

Het draait niet alleen om kilometers rennen

Op internet vond ik allerlei trainingsschema’s waar ik de kriebels van kreeg. Vijf keer per week rennen? Hoe dan? Twee keer per week een afstand van +20 kilometer? Hoe dan? Oh en tussendoor ook nog werken aan core stabiliteit? Wattes? En elk artikel benadrukte: luister naar je lichaam, voorkom blessures! Ja, hoe dan? Het duizelde me en ik besloot op eigen houtje een prachtig hardloopschema in elkaar te flansen. Het doel was al snel op de 20 kilometer te zitten. Dan had ik dat in ieder geval alvast gehad. Zoals je wel aanvoelt kwamen de blessures eerder dan de +20 kilometer. Ik ging te snel en te hard van start. Mijn lichaam was het er niet mee eens. Ik kwam terecht bij een fysiotherapeut die eigenlijk alleen maar klachten behandelde en niet keek naar de achtergrond en de oorzaak (dat dus nooit meer. Wijze les in de keuze van een fysiotherapeut. Direct wegrennen!). Ik kwakkelde verder en de blessures volgden elkaar op. Achteraf gezien allemaal tekenen van overbelasting, maar ik stond toch aan de start van mijn eerste marathon. Ik had weken niet gerend, omdat dit volgens mijn fysiotherapeut het beste was, dus je kan je voorstellen dat ik ontzettend zenuwachtig aan de start stond. Het was ook nog eens de eerste bloedhete dag van het jaar (daar staat de marathon van Rotterdam wel een beetje om bekend. Wist ik ook niet.) en de ambulances reden af en aan. De waterpunten waren dramatisch slecht geregeld waardoor ik op een zeker moment maar water heb gevraagd aan iemand aan de zijkant (nog bedankt voor je flesje!). Het was zo warm dat ik ook niet genoeg had aan mijn eigen flessenband. Toen ik over de finish kwam moest ik heel hard janken en de dagen erna vlogen mijn emoties van ‘dit doe ik dus nooit meer’ tot ‘wat was het geweldig’.

Na een week had ik alweer besloten dat ik nog een marathon moest lopen en dat ik de voorbereiding dan echt anders ging aanpakken. En zo kwam het dat ik na een periode van geld sparen mij inschreef voor mijn tweede marathon: TCS NYC Marathon. In mijn vorige BLOG heb je al kunnen lezen dat ik daardoor nog verliefder ben geworden op New York dan ik al was.

De voorbereiding van deze marathon heeft mij ontzettend veel geleerd over het trainen voor een marathon. Mijn tips deel ik dan ook graag met jou. Let wel, het zijn persoonlijke tips dus ze gelden zeker niet voor iedereen. Ook is deze lijst natuurlijk niet uitputtend. Doe vooral wat voor jou goed voelt!

 1. Take a chill pillVan een keer niet lopen valt je schema echt niet in duigen.
 2. Take a chill pill part deuxHet gaat niet alleen om kilometers maken in je trainingen. Het gaat ook bijna net zo veel om rust.
 3. PowerrrrKrachttraining heeft bij mij gezorgd voor meer stabiliteit en ik ben ervan overtuigd dat ik minder blessures heb doordat ik veel sterkere beenspieren heb gekregen.
Foto krachttraining

Spieren kweken!

 1. Balance is keyOké, oké, ook de rompstabiliteit heeft hierbij geholpen. Die kan je op verschillende manieren oefenen zonder gewichten, maar ook trainen met gewichten kan hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan een goede squat. Die kan je echt niet correct uitvoeren zonder je romp stabiel te houden 😉 Check de CORE-TIPS in mijn eerdere blog over blessurepreventie.
 2. Of niet?De dagen voor een marathon staan bij veel marathonlopers in het teken van koolhydraten stapelen. Zo ook bij mij, als amateur. Maar ga vooral niet tegen heug en meug al die hoeveelheden koolhydraten naar binnen werken die jouw diëtist heeft voorgeschreven. Vol is vol!
 3. Smile and wave. Smile and waveVergeet niet dat je dit (als het goed is..) voor de lol doet. Je moet geen marathon lopen! Het is mooi om uitdagende doelen te hebben, maar je kan ook enorm veel uitdagingen creëren op een korte afstand.
 4. Snel, langzaam, snel, langzaam Intervaltrainingen zijn echt heel erg fijn! Waar ik deze in mijn
  Foto intervaltraining

  Intervaltraining

  eerste voorbereiding vaak oversloeg, was ik in mijn tweede voorbereiding een stuk trouwer. Ik merkte dat mijn snelheid en algemene condities erdoor verbeterden. Ook is mijn looptechniek een stuk beter als ik sneller loop (dat verschilt wel per persoon)! Geen idee hoe je jouw intervaltraining moet aanpakken of intervaltraining-moe? Check de INTERVALTRAININGBLOG!

 5. The master of all masters: de looptrainerLooptechniek, nog zo’n dingetje. Ik ben na mijn tweede marathon naar een looptrainer gegaan en heb mijn looptechniek verfijnd. Ik loop nu al maandenlang blessurevrij (een record! Even afkloppen…), ren een stuk sneller (volgens de looptrainer omdat ik efficiënter loop) en niet meer als een platvoet (wederom, in de woorden van mijn looptrainer). Ik kan het iedereen aanraden om eens een bezoek te brengen aan een looptrainer. Net zoals je moet leren hockeyen, voetballen of turnen, moet iedereen eigenlijk ook ‘leren’ hardlopen!
 6. De reden om te winkelenWissel je hardloopschoenen af. Ik heb hardloopschoenen voor de korte afstanden en hardloopschoenen voor de lange afstanden. Die laatste bieden meer stabiliteit en de afwisseling zorgt ervoor dat je minder snel blessures krijgt omdat je voeten iedere keer op een andere manier lopen.
 7. Liefde! Geluk! Positieve vibes! Etcera 😉 Geniet! Besef je iedere dag dat jij het geluk hebt dat je überhaupt kan hardlopen. Dat maakt de trainingen een stuk leuker en waardevoller!

 

Foto_bron_telegraph.co.uk

Durf jij het aan?

 

Ik ben benieuwd naar jouw hardloop- en/of marathontips! Laat je het mij weten via Instagram @charlotte.francien?

 

 

LIEFS CHARLOTTE

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *