juni 15, 2018

4 REDENEN WAAROM IEDEREEN ZOU MOETEN MEDITEREN

Mediteren is hip, hot en happening en niet zonder reden. Ons leven is er in de loop der jaren niet bepaald rustiger op geworden. We worden overladen met keuzemogelijkheden, multitasken er lustig op los, worden constant gevoed met nieuwe informatie en willen ook nog eens de beste versie van onszelf worden. Mediteren is heerlijk voor die altijd werkende en drukke geest en binnen mijn coaching raad ik het dan ook veelvuldig aan om te doen. Eigenlijk zou iedereen regelmatig moeten mediteren en wel om de volgende vijf redenen.

1. Je leert ontspannen

Mediteren is leven on het hier en nu. Je focus ligt op de ademhaling en enkel daar ben je mee bezig als je mediteert. Als je gedachtes toch afdwalen merk je ze enkel op en laat je ze als een wolkje aan je voorbij gaan zonder te oordelen. Je hoeft niks met die gedachtes te doen of ernaar te handelen. Hierdoor kun je optimaal ontspannen en zijn zoals je bent en dat maakt je rustig en ontspannen. Heerlijk even een momentje rust in dat drukke leven van ons.

2. Mediteren vermindert stress & angst

Door meditatie kun je dus ontspannen en ontspanning is het beste medicijn tegen stress. Door in het hier en nu te zijn is er geen ruimte om stil te staan bij het verleden of bang te zijn voor de toekomst. Even geen (of verminderde) piekergedachtes en rust in je hoofd. Dit draagt bij aan het verlagen van stress en het verminderen van angst. Het verlaagt je bloeddruk en vaak kun je na een meditatie ook weer van een afstandje naar je problemen kijken, waardoor ook je angst op de korte en lange termijn afneemt. Winning!

3. Je gaat er beter van slapen

Uit onderzoek blijkt dat mediteren bijdraagt aan een betere nachtrust en dat mediteren voor het slapen gaan helpt bij het inslapen. Als je uitgerust bent kun je beter met tegenslagen omgaan, je beter concentreren en dit draagt bij aan het verlagen van stress en angsten. Hierdoor heb je weer minder last van piekeren waardoor je weer beter slaapt en zo is de cirkel rond. Ook kom je door mediteren in een andere staat van bewustzijn, die lijkt op slapen. Al moet je dan wel een heuse prof zijn hoor. Maar voor iemand die net begint met mediteren is het fijn om voor het slapen gaan een begeleide meditatie te doen (via bijvoorbeeld een app) om zo sneller in slaap te vallen.

4. Het is goed voor lichamelijke gezondheid

Mediteren is niet alleen goed voor je geest, maar tevens voor je lijf. Het verlaagt je bloeddruk, helpt je beter adem te halen, te slapen, werkt tegen spierspanning en versterkt je immuunsysteem om maar een aantal dingen op te noemen.

Mediteer jij weleens en waar helpt het jou bij?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf