oktober 14, 2018

BOEK REVIEW: DE HOLISTISCHE REIS DOOR LICHAAM, GEEST EN ZIEL

Een boek dat je helpt te ontdekken wie je bent, uitlegt hoe jouw gedachtes van invloed zijn op je lichaam en hoe lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. De holistische reis door lichaam, geest en ziel van Dennis van Miltenburg is autobiografisch, informatief en een zelfhulpboek.

Opbouw boek

Dennis start met een voorwoord waarin hij vertelt over het verlies van zijn zus, zijn reizen in het buitenland en naar zichzelf. Zijn verworven kennis over lichaam, geest en ziel wil hij graag met de lezer delen en is dan ook het uitgangspunt van dit boek.

Het boek is vervolgens opgebouwd in 3 delen, waarbij het eerste deel in gaat op het lichaam. Het is droge informatieve stof over hoe ons lichaam uit spieren en het skelet bestaat, hoe ons brein werkt en wat de cellen in ons lichaam doen. Na al deze feitjes wordt de relatie tussen onze gedachtes en lichaam helder. Het legt je echter nog niet uit welke concrete stappen je dan zou kunnen ondernemen om hier invloed op uit te oefenen.

In deel 2 wordt er veel meer ingegaan op wat je overtuigingen en gedachtes met je lijf doen. Er wordt ingegaan op emotionele blokkades, hoe deze los te laten en de kracht van affirmaties.

Vervolgens komen we in deel 3 terecht bij wat voor mij het mooiste en boeiendste deel van het boek is. Het stuk over je ziel, je chakra’s en energiestromen. Hoe je lijf, geest en ziel met elkaar zijn verbonden en hoe je meer een geheel kunt worden. Hoe je kunt groeien en zacht kunt zijn voor jezelf. Dit deel is wat praktischer en geeft je meer tools om met de verworven kennis van deel 1 en 2 wat te doen.

Conclusie

Voor mij persoonlijk was het alsof ik op papier de bevestiging kreeg van de reis die ik zelf de afgelopen 6 jaar in en met mezelf heb gemaakt. Inzichten en overtuigingen die ik al tot me had genomen zonder er ooit maar een boek over te hebben gelezen. Het maakte het voor mij heel bijzonder te lezen. Daarnaast gaf het me een fijn en bevestigend gevoel op de juiste weg te zitten.

Deel 1 had van mij wat korter gemogen. Ik had zelf minder behoefte aan een half boek vol feitjes en meer behoefte aan tips en inzichten hoe je jezelf dan kunt verbeteren en waarom je bent zoals je bent zoals de achterzijde van het boek mij doet beloven.

De holistische reis door lichaam, ziel en geest is op zich niet heel vernieuwend en als je je een beetje verdiept in mindfulness en bezig bent met spiritualiteit is het wellicht een herhaling van wat je al weet. Toch maakte juist datgene voor mij dat ik het lezen van dit boek zo fijn vond. Het is een toegankelijk boek, nuchter en tegelijk “zweverig”. Dennis legt je niks op en je kunt voor jezelf bepalen welke kennis je eruit haalt en waarmee je wel iets wil doen of juist niks. Het is zacht en dat maakt dat het toegankelijk is voor iedereen die meer interesse heeft in een holistische manier van leven of eens een ander kijk wil hebben op lichaam en geest.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf