januari 28, 2016

BOOK OF YOU

Onlangs werd ik verrast met een verlaat verjaardagscadeautje. Niks is leuker dan een week na je verjaardag nog cadeautjes in ontvangst mogen nemen. Zeker als deze afkomstig is uit de oudste bookshop van Dublin: Hodges Figgis

Ik hou van boeken! In mijn studeerkamer staan ze gesorteerd op kleur en ik heb beneden in mijn huiskamer altijd wat verdwaalde boeken liggen, meestal kookboeken.

Toen ik het mooie blauwe kleurtje van dit boek zag en de naam ‘Jamie Oliver’ was ik eigenlijk al zo blij als een klein kind. Jamie, mijn grote held op voedingsgebied! The Naked Chef die ervoor zorgt dat de Britse jeugd gezonder gaat eten.[1]

BOOK OF YOU
Ik bekeek de kaft aandachtig en las: THE BOOK OF YOU – daily micro-actions for a happier, healthier you.FullSizeRender (2)

Hier wilde ik meer van weten, dus stak ik mijn neus erin. Boeken ruiken lekker. Naar boek! Mmmm! Vervolgens bladeren, heel veel bladeren. Zo nu en dan even stoppen om te lezen. Enthousiasme, euforie namen bezit van mij.

Dit boekje was precies wat op dit moment in mijn leven bij mij past en wat iedereen zou moeten kopen. Waarom? Lees gauw verder.


SMALL THINGS MATTER
The Book Of You wil je helpen om een betere versie van jezelf te worden. Dat wil iedereen natuurlijk wel, het is echter niet altijd even gemakkelijk. Hoe en waar begin je mee? Waarschijnlijk haak je bij deze vraag aan jezelf al af. Of ben je vastberaden je slechte gewoontes te vervangen door goede. Je houdt dit waarschijnlijk een week enthousiast vol, na twee weken lukt het je nog om één keer per week te doen wat je wilde doen om na een maand er vaag nog eens aan te denken.
Dit boek gaat er vanuit dat iedereen het in zich heeft om een gelukkig en gezond leven te leiden. Dat je leven een som is van alle kleine ‘micro-actions’ die je elke dag onderneemt, en dat elke keuze die je maakt van belang is.

Dit boek wil je de kracht geven die acties te ondernemen. Geen bergen verzetten, maar elke dag een kleine ‘micro-action’. – Because small things matter.

HOE HET WERKT
Het idee is dat je elke dag een ‘micro-action’ uitvoert die in het boek staan. Een ‘micro-action’ is ook echt een KLEINE ACTIE. Bijvoorbeeld 2 minuten stil zitten en je omgeving observeren of de trap nemen in plaats van de lift.
De ‘micro-actions’ zijn verdeeld over vier categorieën en hebben ieder hun eigen kleur.

De 4 categorieën:

  • FOOD
  • MIND
  • MOVE
  • LOVE

Ik herhaal: kleine acties! Het is dus niet de bedoeling dat je je vent van de een op de andere dag aan de kant zet en je chocolade verbant uit je leven. Daar zou immers niemand gelukkiger en gezonder van worden.

Ik kon eigenlijk niet wachten om te beginnen, maar vond de zaterdag daarvoor niet geschikt en dus wachtte ik braaf tot het maandag werd (hoewel ik mijn challenges altijd op zondag start).

Er zijn 365 ‘micro-actions’, dus je snapt wel dat je het hele jaar je lol op kunt. Je begint bij nummer 1 en als je er paar gedaan hebt en je weet hoe het werkt kun je zelf weten welke volgorde je aanhoudt. Mezelf kennende volg ik ze braaf van begin tot einde, ik hou namelijk van orde en regelmaat. Sommige dingen kun je maar beter van jezelf weten, toch?

YOU-APP
Ben je al net zo enthousiast als ik? Er is namelijk ook een heuse YOU-APP! Ja, echt waar! Met nog meer mogelijkheden om ‘micro-actions’ te voltooien en een bijbehorende community. Hoe leuk is dat? Ik hou van social media, dus ik kan mijn lol meer dan op. Allemaal positieve mensen bij elkaar die hun ‘micro-actions’ op foto vast leggen.

Playlists
De app is wat uitgebreider dan het boek. Zo heb je hier zogenaamde ‘playlists’ die je kunt uitkiezen om wat meer in te zoemen op een bepaald thema. Ik volg nu, hoe ironisch dat ook mag klinken, de playlist TECH DETOX. Ik krijg over 3 tot 5 dagen, elke dag een actie die ik kan voltooien. Vandaag was bijvoorbeeld het reorganiseren van je apps.

IMG_0450.PNG
Keep-it-up

Een nieuwe gewoonte eigen maken lukt niet in een dag. Daarom is er ook de mogelijkheid om een nieuwe gewoonte in 21-28 dagen helemaal van jou te maken. A better version of you! Hiervoor hebben ze de ‘keep-it-up’-actie bedacht. Bij elke foto die je post is er de mogelijkheid om op deze knop te drukken. Je krijgt nu een kleine maand lang elke dag het verzoek dezelfde actie nog een keer uit te voeren. Net zo lang tot het een gewoonte is geworden. Op dit moment volg ik PAUSE MINDFULLY. Elke dag een kleine pauze inlassen om een mindfulness oefening te doen. Stoppen met waar ik mee bezig ben, mijn omgeving observeren en in het hier en nu zijn.

Inmiddels zit ik op dag 5, ligt mijn boek op de eettafel zodat ik ’s morgens bij het ontbijt rustig de ‘micro-action’ van die dag kan lezen bij het ontbijt. Ik doe ook enthousiast wat acties op de app, maar kan me voorstellen dat dit op een gegeven moment misschien als iets teveel verplichting gaat voelen. Je kunt namelijk alleen het boek gebruiken, alleen de app, maar ook als aanvulling op elkaar. Mijn advies: koop het boek!

 

GET READY TO START LIVING A HAPPIER, HEALTHIER LIFE, FOR YOU

HealthyJuf

 

 

Jamie heeft het boek niet geschreven, maar heeft wel zijn bijdrage geleverd.

IMG_0450.PNG

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf