juli 29, 2018

GEDACHTES UITDAGEN: DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIG LEVEN

Wie heeft ze af en toe niet, emoties die zo’n groot loopje met je nemen dat ze je gedachtes volledig beïnvloeden.  Die gedachtes kunnen zeer hardnekkig zijn en je volledig uit balans brengen. Het gevoel hebben dat je niet goed bent, een ander alles beter kan, niemand je begrijpt en die goedbedoelde opmerking die echt eventjes verkeerd valt. Het is alsof je alleen bent met je gedachtes.

Eigenlijk werkt het heel simpel: die overweldigende emoties beïnvloeden als het ware je denk- en interpretatieproces met als gevolg dat er negatieve of disfunctionele gedachtes je koppie binnen stromen.

Disfunctionele en/of verkeerde gedachtes

Disfunctionele gedachtes zijn negatieve of zelfondermijnende gedachtes. Bijvoorbeeld: ‘Niemand houdt van mij’, ‘ik ben niet goed zoals ik ben’ of ‘iedereen is altijd boos op mij’, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Verkeerde gedachtes zijn gedachtes die ontstaan door een verkeerde uitleg/interpretatie van wat je ziet, hoort of ruikt. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie aan zijn gezicht wat hij denkt’.

Maar goed, allemaal leuk, lief en aardig zo op papier en ook best te bevatten. De grote vraag is natuurlijk, wat doe je eraan?

Opdracht: gedachtes uitdagen

Daar heb ik een opdracht voor bedacht. Ik wil je graag vragen wat van die disfunctionele gedachtes op te schrijven. Wellicht dat je ze nu niet hebt, maar dan zijn er vast wel een aantal die je je goed voor geest kunt halen omdat ze met regelmaat terug komen op momenten dat je je niet ok voelt.

Schrijf ze onder elkaar op, maar laat tussen elke gedachte flink wat witregels zitten. We gaan ze namelijk uitdagen, want deze gedachtes zijn niet helpend. Je gaat je er doorgaans niet beter door voelen, maar slechter. Tevens zijn ze meestal ook niet kloppend. Als jij aan een groep van 100 mensen zou vragen of zij deze gedachte echt geloven, wat zullen zij dan zeggen (hoeveel procent van de mensen….)? Er zijn ook geen harde bewijzen dat je gedachte waar is.

Kortom, tijd voor actie! We gaan er helpende gedachtes van maken die wel kloppen.

 

Probeer nadat je het werkblad hebt gemaakt je eigen gedachtes uit te dagen. Het fijnst is om dit met iemand samen te doen. Luister naar wat de ander te zeggen heeft, ook al staat dat lijnrecht tegenover wat jij momenteel denkt en voelt. Sta open voor de ander als deze jouw gedachtes probeert tegen te spreken en ze helpend te maken.

Het klinkt makkelijk, maar de ervaring leert ook hier dat oefening baart kunst. Lukt het niet, geef dan niet gelijk op. Snap je het niet? Breek je hoofd er dan niet over en laat het een tijdje rusten.

Ik help je er ook graag bij! Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

GO GET YOUR SPARKLE BACK

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf