november 8, 2016

GELUKKIG ZIJN MOET JE DURVEN

Het had zomaar de titel van een boek kunnen zijn, mijn boek. Een autobiografie waarop ik terugblik op mijn leven. Van mijn kindertijd tot aan nu. Waarin ik vertel wat voor ongelukkige momenten ik wel niet had gekend, waarin bleef hangen omdat het zo veilig voelde. Maar dat ik op een dag besloot dat het roer om moet, omdat je gelukkig zijn moet durven.

 

30-ers dilemma

Als je nu fijne tips en tricks hoopt te krijgen over hoe je kiest voor geluk, hoe je dit nu doet en dat als je niks verwacht je ook niet teleurgesteld kunt raken kun je beter stoppen met lezen. Ik behoor namelijk tot de groep mensen die nog steeds niet verwachtingsloos door het leven gaat en met mijn 32 jaar nog volop last heeft van het ‘dertigersdilemma’.

Zo ook de afgelopen maanden en weken. Het gevoel hebben alles uit het leven te moeten halen. Van alles leuk vinden om te doen waardoor je maar geen keuze durft maken, want wat als het de verkeerde is? De biologische klok die maar doortikt, waardoor je straks toch echt te oud bent voor kinderen, maar je nu echt die ene reis van je leven nog gemaakt wilt hebben. Ook al heb je die al een keer gemaakt. Juist daardoor misschien wel, je weet wat je mist. Hoe fijn het is om alleen maar bezig te zijn om van A naar B te komen en je over alle andere levenskwesties even geen zorgen te hoeven maken?

 

Ik werk bij de piekerfabriek!

Alleen al het piekeren hierover is al een baan op zich en dan komt daarbovenop ook nog eens mijn perfectionisme. Een combinatie die zorgt voor cynisme en zwaarmoedigheid. Gooi daarbovenop nog een vriend die zes jaar jonger is en nog zeeën van  tijd heeft om zich druk te maken om soort dingen. Het zou relativerend kunnen werken.

Helaas… mijn hoofd draaide overuren de laatste weken en met mijn ziel onder mijn arm zat ik apathisch op de bank. Na een fijn weekendje weg met de mister poste ik op instagram hoe fijn het wel niet was het geweest en hoe enorm goed ik me voelde en dit hoopte vast te houden.  Vol goede moed ging ik de maandag naar een afspraak. Ik verzekerde vriendlief dat hij met een gerust hart naar huis kon gaan. Dat gesprek liep niet zoals gepland en waar het mij had moeten helpen bracht het me wel 10 straten verder van huis. Die week kwamen er nog wat dingetjes op mijn pad die er uiteindelijk voor zorgden dat ik in een nog dieper dal terecht kwam dan ik al dacht te kunnen zitten. Ach, als je het doet moet je het goed doen toch? Ik kwam mijn bed niet meer uit, stonk naar zweet, at om zes uur ’s avonds pas de eerste maaltijd van de dag en zag alles niet meer zitten. Was dit nou waar ik eindigde? Ik piekerde me suf over wie ik was en wat ik belangrijk vond in het leven. Met alle tips en adviezen die ik kreeg kon ik gewoon helemaal niks, dit werkte juist averechts.

 

HEFT IN EIGEN HANDEN NEMEN

Ik had net hysterisch gejankt, het genre Bridget Jones, met een tiental volgesnoten zakdoeken om me heen, in pyjama op de bank, tot het besef ineens tot me doordrong. Was ik niet gewoon weer in mijn oude vertrouwde valkuil gestapt? Die van het geluk in de handen van een ander leggen?In de afhankelijke rol gaan zitten en wachten tot iemand je op een presenteerblaadje het geluk komt brengen en de keuzes des levens voor je maakt? Whoohoo, ik had het weer gedaan, met mijn hoofd vol snot vol die kuil in en dan wachten tot iemand je eruit trekt en je in een koets naar het perfecte leven brengt. Aiaiai.

Gelukkig had deze perfectionistische controlfreak bij het besef hiervan de teugels van de koets zelf weer in handen. Helemaal hyper en vol passie zou ik dit klusje wel weer klaren. Ik zorgde voor rust, zei zoveel mogelijk afspraken af en kwam weer tot adem. Dat social media en mijn blog hieronder leden zou me echt een worst wezen. Me first baby…. Tot ook het besef binnen kwam dat ik daarmee wederom in mijn oude valkuil zou trappen. Zucht.

 

zoeken naar geluk op het web

Ik moest even googlen om te weten waar ik nou eigenlijk naar op zoek was en vond uiteindelijk deze definitie:

“Geluk is tevreden met het leven dat je hebt in het hier en nu. Zonder zorgen en angst over de toekomst en schuld en verdriet over het verleden.”

Dat ik al hyperventilerend van angst over de toekomst en vol boosheid over het verleden het geluk nog niet had gevonden leek me duidelijk. Maar wat is geluk eigenlijk in een maatschappij waar je pas meetelt als je van je passie je werk hebt gemaakt, hier 24/7 voor gaat en daarnaast de energie vindt om yoga te doen, je abs on track weet te houden, geen vriendschap verwaarloost en daarnaast ook nog eens elke dag een gezonde maaltijd op tafel tovert?

Op google, het antwoord op alles, zocht ik nog even verder en las ik dat geluk een vaardigheid is. Iets wat je dus gewoon kunt leren. Wat een opluchting, daar kon deze leergierige dame wel wat mee. Hoe dat moet weet ik alleen niet. Wat ik wel weet is dat ik degene ben die dit moet gaan doen om er zo achter te komen wat ik belangrijk vind. Ik ben mezelf  even helemaal kwijt en zal mijn verwachtingen wederom wéér moeten bijstellen, moeten durven falen en gelukkig moeten durven zijn.

Alhoewel… ik zou graag wat minder willen MOETEN van mijzelf. Wordt vervolgd….

Dit kan mij er vast bij helpen!

Dit kan mij er vast bij helpen!

 

Liefs Esther

 

4 Berichten

 • Rachel Kromdijk schreef:

  haha mijn vriend noemde mij vorige week toevallig piepert.. soms ? goed geschreven!

 • Lies schreef:

  Herkenbaar! Ik ben momenteel ook bezig met ‘de zoektocht’, en merkte dat ik zat te wachten op een bepaald moment of een bepaald persoon die mij ging vertellen hoe/waar ik mijn geluk terug kan vinden. Ik besef ook dat dit in jezelf zit. Dat ik even geen idee heb hoe ik dit terug moet vinden, maakt me misschien nog wel veel onrsutiger. Hoe vervelend het ook is, toch is het fijn om zulke herkenbare verhalen te lezen. Ik blijf je volgen!

  • healthyjuf schreef:

   Ha Lies,
   Ik zie nu pas je bericht. Dat realiseren is de eerste stap. Hoe gaat het nu? Lastig is het toch he. Ik weet het ook nog steeds niet, maar ik heb ondertussen wel weer meer energie.
   Veel liefs!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf