mei 16, 2016

KINDEREN EN BEWEGEN

Na jaren in het basisonderwijs te hebben gewerkt durf ik hardop te zeggen dat elk kind van bewegen houdt. De vorm waarin, ja die verschilt.

Vandaag geen blog over een detox, een lekker, maar not-so-healthy recept of een challenge. Nee, vandaag een pleidooi waarom kinderen zouden moeten bewegen. Waarom ALLE kinderen zouden moeten bewegen.

 

sand-summer-outside-playing.jpg

 

SPORT VS BEWEGEN
Ik noem het bewust even bewegen en geen sporten. Sporten is bewegen (denksporten even buiten beschouwing gelaten), maar bewegen is niet altijd sport.

Zo heeft sport een aantal kenmerken:
– Een sport heeft regels waar iedere deelnemer zich aan hoort te houden.
– Er zit een competitie-element in.
– Het bestaat uit een lichaamsactiviteit.

Bij bewegen hoeft er niet altijd sprake te zijn van een competitie of regels. Denk bijvoorbeeld aan elke dag naar school fietsen of lekker buitenspelen.

KIDS ♥ BEWEGEN
Ik durfde net hardop te zeggen dat alle kinderen van bewegen houden. Ken jij een kind dat dit niet leuk vindt? Dat nooit eens zin heeft om een rondje te gaan fietsen, ondersteboven in de klimrekken te hangen of een lekker potje te voetballen?

Hoe kan het dan toch zo zijn dat we als ouders, verzorgers, maatschappij willen dat kinderen meer bewegen, maar we tegenwoordig vooral veel kinderen achter de ipad of televisie zien verdwijnen?

We zouden kunnen stellen dat dit niet komt omdat kinderen geen interesse in beweging hebben. We hebben immers net geconcludeerd dat die er zeker is. Zou het dan wellicht komen, omdat de aantrekkingskracht van de ipad groter is dan een bewegingsactiviteit? Of zou het misschien iets te maken kunnen hebben met ons, als opvoeder?

ROL VAN OUDERS
Zonder onaardig te worden, denk ik toch echt dat dit laatste het geval is. Een typisch gevalletje van ‘ik heb zelf niet zo’n zin om met mijn gluteus maximus (grote bilspier a.k.a. reet) van de bank af te komen’. Waarom zou je kind dit dan wel moeten? Het is eigenlijk ook wel makkelijk en lekker rustig om de kids even achter de tv te schuiven als je zelf een lange dag hebt gewerkt. Daarnaast regelen ze dat soort activiteiten toch ook wel de naschoolse opvang?

Helaas, de kinderen van Nederland bewegen nog steeds onvoldoende en worden alsmaar zwaarder. Tijd voor jou als ouder om in actie te komen. Bewegen is leuk en gezond!

Wist je bijvoorbeeld dat bewegen:

 • Voor zelfvertrouwen zorgt.
 •  Kinderen hun eigen lichaam beter leren kennen (motorische ontwikkeling).
 • Ze fitter worden en hierdoor minder moe en humeurig.
 • Op een leuke manier in contact komt met andere kinderen (sociale vaardigheden ontwikkelen).
 • Zorgt dat je kind op een gezond gewicht blijft.
 • Minder snel ziek wordt.
 • Minder kans heeft op hart- en vaatziekten.
 • Beter slaapt.
 • Minder gevoelig is voor angst en depressie.
 • Zich beter kan concentreren op school.

Het advies is om kinderen minimaal 1 uur per dag matig tot intensief te laten bewegen. Dat wil zeggen dat het kind er moe van moet worden.

IN ACTIE!
Het is aan jou de taak als opvoeder om je kind aan het bewegen te krijgen. Maar hoe motiveer en stimuleer je je kind?

Tip 1: Vervang de auto. Neem vaker de fiets i.p.v. de auto. Ga lopend boodschappen doen.

Tip 2: Toon interesse in de prestaties van je kind. Door aandacht te geven aan je kind dat net op één been kan staan of supersnel kan rennen motiveer je hem te blijven bewegen. Complimentjes zijn van belang om enthousiast te blijven.

Tip 3: Bied ruimte om te bewegen. Dit kan zowel letterlijk de ruimte zijn in huis, tuin of door naar het bos te gaan. Maar ook in de vorm van een sportclubje. Ook voor gezinnen met lagere inkomens zijn er tal van mogelijkheden om je kind tegenwoordig op een clubje te doen. Ga hierbij altijd uit van de wensen van je kind en leg niet jouw wil op. Niet alle kinderen voelen de behoefte om op voetbal te gaan, ook al vind jij dit nog zo’n stoere sport.

Tip 4: Geef het goede voorbeeld. Het klinkt zo simpel, maar dat is het zeker niet. Doordat je zelf als ouder waarschijnlijk niet meer zo de behoefte voelt om te bewegen is een goed voorbeeld zo makkelijk nog niet. Toch is het wel van belang. Laat zien dat je enthousiast wordt van een rondje wandelen of skeeleren. Dat het het heel gewoon is om elke dag met de fiets naar school te gaan i.p.v. met de auto. Kortom: jouw houding ten opzichte van sport/ beweging is bepalend!

 

healthy-person-woman-sport.jpg

 

SAMEN SPORTEN
Wat is er nou eigenlijk leuker dan samen met je kind sporten? Alle tips in een klap bij elkaar! Elk weekend samen een rondje skeeleren of ook eens proberen op een waveboard te staan. Als leerkracht deed ik dit regelmatig met de kinderen van mijn klas. Zo heb ik leren waveboarden en op mijn beurt de kinderen leren skateboarden. Ondersteboven in de klimrekken hangen en een potje meedoen met trefbal. Ik kan je vertellen dat dit één grote dolle boel is en je hierdoor het contact en je band met de kinderen enorm vergroot. Zo simpel en doeltreffend. Daarnaast krijg je er zelf ook ontzettend veel energie van en dat straal je uit.

Dus ouders, weg met die ipads. Jij bent bepalend en verantwoordelijk. Get out of your comfort zone en kom vanmiddag nog in actie!

 


 

Helemaal enthousiast geworden om samen met je kind in beweging te komen?

Zaterdag 27 augustus kun je samen met je kind(eren) helemaal los tijdens Sportfestival Maarsseveen. Een sportfestival voor jong en oud waar van alles is te doen rondom beweging.

 

13102769_1723823791227328_3445072874486301869_n

 

Zo is er voor de kinderen een KindsRun van 1 km, kun je er samen met je kind een vrolijke Aerobicsles volgen, is er een springkussen en kun je je laten schmincken. Plezier en lol staat voorop en dit alles rondom de mooiste plas van Utrecht, de Maarsseveenseplas met gras en strand om ook heerlijk te kunnen uitrusten na alle prestaties.

Ik ben er ook en doe mee met de Aquathlon.

Neem voor meer info even een kijkje op http://sportfestivalmaarsseveen.nl/

Houdt ook mijn social media (facebook en instagram) in de gaten. Ik mag binnenkort namelijk een aantal kaarten voor sportieve ouders met hun kinderen weggeven!

Laat me in een reactie hieronder weten of je gemotiveerd bent geraakt om je kind meer te laten bewegen en of je iets aan dit blog hebt gehad.

 

HealthyJuf

*Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sport
http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/alles-over-gezond-eten-voor-kinderen-van-4-13-jaar/gezond-gewicht-en-bewegen.aspx

2 Berichten

 • Esther schreef:

  Super goed van je Es! Ben soms echt in staat om de tablet van mijn dochter weg te doen 😉 zelf betrap ik mij erook op dat ik veel op de mobiel ed zit. Dit moet echt anders. Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Kids eten slechter en bewegen minder idd. Topper en leuk idd kom lekker dansen met je kids ; gezellig 🙂 ♥

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf