juni 18, 2016

KOKEN ZONDER PAKJES EN ZAKJES

Er was nogal wat te doen rondom de “koken-zonder-pakjes-en-zakjes-challenge”, want wanneer kook je nu eigenlijk zonder pakje of zakje? Mag je dan geen rijstwafel meer eten en hoe zit het met kruiden uit potjes? Om de challenge wat meer richtlijn te geven bedacht ik de volgende regels:

  • Geen eten uit pakjes en zakjes, zoals de wereldgerechten van Knorr, kant en klare pastasauzen, etc;
  • Groente en fruit zoveel mogelijk vers;
  • Zo min mogelijk bewerkt voedsel, dat vaak te herkennen is aan een ingrediëntenlijst van minder dan 5 ingrediënten (meer is vaak niet goed);
  • Geen smaakmakers en andere gekke toevoegingen (zie ook vorig puntje). Kruiden als kaneel e.d. mogen wel, het gaat meer om onnatuurlijke smaakmakers;
  • LET OP: Bij mijn challenges is het altijd het doel jezelf uit te dagen, het anders te doen. Het is een uitdaging en geen lijdensweg. Probeer daarom altijd op je eigen niveau te werken. Je doet het immers voor jezelf en niet voor mij.
  • Gebruik #kokenzonderpakjesenzakjeschallenge.

Zo ging ik zondag 29 mei van start. Het begon al goed met een verjaardag bij een vriendin. Gelukkig is zij een fervent liefhebber van koken en zo stonden er op haar verjaardag alleen maar zelfgemaakt eten klaar. Ik heb heerlijk genoten van salades en zelfgemaakte dipjes. Niks uit potjes en pakjes. de aftrap was dus goed!

De daarop volgende dagen waren niet veel zwaarder. Wel zat ik tevens in mijn proefweek van het FODMaP-dieet. Een dieet voor mensen met een prikkelbare darm (yup, me). Niet zomaar een dieet, behoorlijk pittig want je start met een eliminatiefase van 6 – 8 weken en mag dan HEEL VEEL dingen niet. Om een beetje in te komen bedacht ik om eerst maar eens een proefweek te doen.

Aan de reuze mergpijp!

Aan de reuze mergpijp!

Enfin, die viel dus tegelijkertijd met de eerste week de koken-zonder-pakjes-en-zakjes-challenge. Omdat je dus zoveel dingen niet mag wilde ik nog even genieten voordat ik echt aan het dieet begon. Niet echt passend binnen de challenge, maar wel erg lekker.

Gewapend met een berg eten, lees; zakken chips, reuze merpijpen (my favourite), tony chocolonely, chocolate chip cookies, pure chocolade framboos, kokosmakronen en m & m’s pinda, ging ik een weekendje weg met de schoonfamilie in. Daar zouden we ’s avonds ook een uitgebreid 6 gangen diner hebben.

 

 

Het diner was lekkerder dan lekker en ik weet bijna zeker dat alles vers was gemaakt. At dingen die ik nog niet eerder had gegeten of ervoor niet lustte, zoals duif. Bij elke gang een nieuw glas wijn en toen ik eenmaal op moest staan en mijn foodparty in het bad op de hotelkamer zou moeten beginnen kon ik amper nog op mijn benen staan er was ik doodop. Ik had tevens een opgezette buik van hier tot Tokio dus na 10 minuten dobberen zonder iets te hebben aangeraakt dook in mijn bedje in.

De dagen erna vergat ik soms bijna dat ik bezig was met de koken-zonder-pakjes-en-zakjes-challenge, omdat het gewoon zo gemakkelijk voor me was. Eigenlijk kook ik al veelal zonder pakjes en gekke toevoegingen.

Het was leuk om te zien dat anderen fanatiek meededen, maar ook voor hen was deze challenge niet zo lastig. Op zich niet vreemd als de meeste volgers van mij net zo met lekker en vers eten zijn als ik. Sterker nog, sommige nog wel meer dan ik! Daar kan ik zelfs nog wat van leren.

 

Als afsluiter van de challenge had ik een BBQ met verse zelfgemaakte spareribs (the best in the world) door schoonpapa en ik nam heerlijke zelfgemaakte rijstvelloempia’s mee en ja, ook een not-so-healthy-maar-wel-homemade RedVetvetCake (die ik niet mocht). Yummy!

 

IMG_0902 IMG_0952(1)

 

Het was een easy-peasy-challenge! Mijn nieuwste challenge is een samenwerking met Fonds Psychische gezondheid en heet de Bewegen-is-leven-Challenge, je kunt je nog t/m dinsdag 21 juni aanmelden. Doen!

 

HEALTHYJUF

 

P.s.: dit at ik verder nog…

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf