februari 16, 2016

MEDITEREN

Wat vliegt de tijd toch in het nieuwe jaar. De tweede challenge zit er alweer op. Twee weken lang iedere dag mediteren. Om het mezelf wat gemakkelijker te maken installeerde ik hiervoor de app CALM op mijn telefoon.

INSOMNIA
Al geruime tijd kamp ik met slaapproblemen. Niet kunnen inslapen, doorslapen of gewoon helemaal niet slapen. Ik heb vele kwaliteiten en één ervan is dat ik een kei ben in piekeren. Hele nachten wakker liggen over dingen waar je op dat moment geen invloed op kan uit oefenen. ’s Avonds in bed krijg ik ook altijd de allerbeste ingevingen. De meest geniale plannen worden uitgewerkt. Van lekkere nieuwe recepten tot gaaf idee om te knutselen. Of die broodjeszaak die ik nog steeds een keer wil openen en waarvan ik al weet hoe de kaart er uit moet zien. Best leuk hoor zoveel creativiteit in het hoofd, maar slapen doe je er niet van en de volgende dag zie ik ineens allerlei obstakels en maak ik vrij weinig waar van al die toffe plannen die ik de nacht ervoor nog had.
Zo’n vol hoofd en weinig slaap kunnen best funest zijn weet ik inmiddels ook uit ervaring. Tijd om actie te ondernemen en dus besloot ik twee weken elke dag te mediteren. Lukte dit mij ook en wat bracht het me op?

NAMASTAY IN BED
Ik besloot het rustig aan te pakken door te beginnen met 2 minuten mediteren en dit langzaam op te bouwen. Tweemaal heb ik een cursus mindfulness gedaan en destijds merkte ik dat ik de begeleide meditatie erg fijn vond. Ik koos er daarom voor op alle meditaties begeleid via de app te volgen.
De eerste dag twee minuten, de volgende dag vijf tot ik uiteindelijk op vijfentwintig minuten zat
Waar zou ik mediteren? Ik besloot mijn matje uit de kast te trekken en een mooi plekje te creëeren in de woonkamer met kussentjes om op te zitten. Zo gezegd, zo gedaan.
De tweede dag vergat ik al bijna te mediteren tot ik er in bed ineens aan dacht. Dan nu nog maar even. Dat beviel goed. Ik viel als een roosje in slaap. Vanaf dag twee werden het dus meditaties in bed en sliep ik vele malen beter en langer! Mijn max was toch wel die 25 minuten. Langer lukte niet, mijn gedachtes begonnen weer teveel af te dwalen en ik werd onrustig. Meestal mediteerde ik 15 of 20 minuten.

CONCLUSIE
Ik had dus wel een lekker ritme te pakken door voor het slapen gaan te mediteren. Na een avondje borrelen op de vrijdag- en zaterdagavond dook ik echter zo mijn bedje in. Mediteren? Geen haar op mijn hoofd die daar om 2 uur ’s nachts aan dacht. Het is me dus niet gelukt om twee weken lang onafgebroken te mediteren. Op drie dagen na is het me gelukt. Wat ook een risico is van het in bed mediteren is dat je je langer op je telefoon gaat zitten. Voordat je het weet zit je weer een halfuur lang berichtjes te liken, je mail te lezen en nog even te whatsappen. Niet echt bevorderlijk voor je slaap met een berg blauw licht. Daar kan geen meditatie tegenop.
Wat ik wel merk is dat het een mooi slaapritueel is en mediteren erg rustig maakt. Ik ben er daarom ook mee door blijven gaan de laatste dagen. Wie weet komt er ooit een dag dat ik kan zeggen dat ik ook overdags mijn rustmomentjes neem en een uur op een meditatiekussentje zit. Voor nu is dit prima en kan ik iedereen met slaapmoeilijkheden of een vol hoofd aanraden dit te doen. Maar niet op je telefoon zitten dan!
Overigens kun je ook via de website van CALM mediteren. Leuk voor met je klas, je collega’s of als je even je telefoon niet bij de hand hebt!

Nieuwsgierig naar mijn nieuwe challange. Klik dan hier.

HealthyJuf

6 Berichten

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf