mei 29, 2016

MUSEA IN UTRECHT

Dat deze update zo lang op zich heeft moeten wachten heeft een reden. De afgelopen weken voelde ik mij zeer gestresst en het bezoeken van allerlei musea in twee weken tijd gaf mij nog meer stress.

Dan zul je denken, dan doe je het toch niet. Dat werkt echter in mijn hoofd niet zo. Ik wilde er vol voor gaan,  zoveel mogelijk musea bezoeken. Mijn lezers niet teleurstellen en mijzelf ook niet. Zo voerde ik de druk lekker op, waardoor ik uiteindelijk afgelopen weekend ineens zo ontzettend moe was dat ik alleen maar wilde slapen. En dat deed ik.

Inmiddels wat meer opgeladen heb ik besloten deze blog gewoon een andere wending te geven. In plaats van alleen maar te vertellen over de vier musea waar ik tijdens mijn challenge ben geweest, geef ik ook wat tips over musea in Utrecht waar ik ooit in mijn leven één, of meerdere keren, ben geweest. Ook leuk toch?

MUSEUM SPEELKLOK
IMG_3848De aftrap van de challenge begon goed op een zonnige zondag samen met Justin, de bedenker van deze challenge. Samen gingen we naar Museum Speelklok waar we beiden, als echte Utrechters, nog niet eerder waren geweest en hoog op ons lijstje stond. We startten met een muzikale rondleiding van 45 minuten. Deze rondleiding was echt ontzettend leuk en absoluut niet saai. Leuke en interessante weetjes langs allerlei klokken en orgels met als hoogtepunt de danszaal. Het museum is een absolute aanrader, zeer zeker ook met kinderen want het is interactief en kinderen kunnen zelf een stukje uit een orgelboek maken. Justin en ik vonden het ook boven verwachting leuk, een museum dus voor jong en oud!

 

AAMU
De afkorting AAMU staat voor Aboriginal Art MUseum, een museum dus over de Aboriginals van Australië. Tezamen met twee leuke dames ging ik op stap. De entree met een stoffige dame achter de balie die verbaasd naar mijn museumjaarkaart keek alsof ze hem nog nooit had gezien, voorspelde weinig goeds. Ook het museum zelf was weinig spannend. Veel schilderijen, weinig info en geen didgeridoo te bekennen. In een halfuur waren we wel door het museum heen. Ik vond het een ware afknapper, want dit museum wilde ik al een tijd lang bezoeken en ik had er hoge verwachtingen van. De website ziet er aardig uit en daarmee lijkt er ook van alles te doen te zijn, maar dat viel dus vies tegen. Ook de educatieruimte was weinig vernieuwend. Er lag wat papier en spul om tekeningen te maken zoals de Aboriginals patronen maken, maar geen stift die het deed. Een museum niet van deze tijd,maar wellicht dat de betaalde rondleidingen en schoolbezoeken van andere aard zijn. Ik kom in ieder geval niet meer terug.
De dag verder prima afgesloten met een drankje op een terrasje in de zon, wellicht deden de Aboriginals ook welk aan deze vorm van ontspanning.

 

 

CASTELLUM HOGE WOERD
Castellum Hoge Woerd is eigenlijk een archeologisch museum, educatief centrum voor natuur- en milieueducatie, een theater, café-restaurant ineen en heeft ook nog stallen. Het bevindt zich in Leidsche Rijn tegen De Meern, Langerak en Het Lint aan. Zoals de naam al doet vermoeden ziet het eruit als een kasteel, maar dan een strak en wart vormgegeven versie. Het Castellum is gebouwd op de plek waar exact 2000 jaar geleden een Romeins fort stond en dat maakt het wel tof. Binnenin is een enorm Romeins schip te zien dat is opgegraven. Het museum is nog in ontwikkeling, maar belooft veel goeds. Zeker ook voor kinderen. Als je eens een dagje buiten de stad wilt toeven, een leuke voorstelling wilt zien of na een dagje sporten op het Lint wilt bijkomen is dit de plek. Houd ze in de gaten, want aankomende zomer organiseren ze ook “Lazy Sunday Afternoon”. Heerlijk met een hapje en drankje genieten van leuke muziek!

Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Achter de hoge muren bevinden zich een archeologisch museum, stallen en een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie, een theater en een café-restaurant.

 

NIJNTJE MUSEUM
IMG_0031Het Nijntje Museum is echt geniaal voor peuters en kleuters en naast de Domtoren, Utrechts grootste trots. Als onderdeel van het Centraal Museum dat aan de overkant van de straat ligt loopt het als een tierelier. Tegenwoordig moet je zelfs je bezoek plannen! Je weet eigenlijk pas echt als een museum is geslaagd als de doelgroep er helemaal wild van wordt. In dit geval had ik als testmateriaal mijn nichtje van 3 dus mee. Eigenlijk wist ik al dat ze lyrisch was van het Nijntje Museum, want ze heeft een abonnement. Toch is het goed om te zien dat ze zich er blijft vermaken. Het is ook zo leuk en educatief verantwoord. De kids kunnen er alleen maar dingen DOEN, hoe tof is dat. Bye bye idee dat je van een stoffig museum hebt. Nijntje rockt gewoon al meer dan 60 jaar

 

MIJN VERDERE TIPS

  • Spoorwegmuseum: echt een geniaal museum waar je vanaf utrecht Centraal met de trein heen kunt. Het museum is absoluut met de tijd meegegaan en superleuk voor zowel kinderen als volwassenen.
  • Domtoren: dit is wellicht geen museum, maar moet je absoluut eens beklommen hebben en de gids vertelt leuke weetjes over de Dom. Daarnaast is het ook een prima familie workout!
  • Sonnenborgh: hier kun je naar de sterren kijken. Toen ik op de middelbare school zat ben ik er geweest en destijds vond ik het mega interessant en tof!

Als je van wat meer klassieke musea houdt mis dan niet het Museum Catharijneconvent, een rijksmuseum voor christelijke kunst. Klinkt wellicht suf, maar best interessant en precies dat lekkere stoffige museum à la het Rijksmuseum zoals een museum horen te zijn.

 

 

HealthyJuf

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf