december 12, 2016

NIET SPORTEN EN OP GEZONDE VOEDING LETTEN – CHALLENGE

Weten jullie nog dat ik dit jaar besloot om challenges aan te gaan en jullie daaraan konden meedoen? De laatste is alweer een tijdje geleden. 12 Juni om precies te zijn. Ik schreef er toen de blog “op zoek naar balans” over. Het lukte me allemaal even niet meer om de challenges voort te zetten en de yoga-challenge stopte ik dan ook vroegtijdig.

Die balans is nog steeds zoek en ik denk dat ik me erbij moet neerleggen dat ik die misschien wel nooit helemaal ga vinden. Waar ik wel blij mee ben is dat ik steeds meer naar mezelf kan luisteren en ik weet wanneer ik toch een stapje terug moet doen en daarmee sommige doelen misschien niet behaal, maar dit geen grote gevolgen heeft. Ik ga niet dood, mijn buren ook niet en mijn huis brandt niet af of wat voor ander ergs dan ook. Want precies dat is waar ik in uitblink, dingen erger en groter maken dan ze zijn.

 

Niks moet, alles mag

Zo rekende ik af met de quota van minimaal drie keer sporten in de week en speciaal op gezonde voeding letten. Wat zou er nou gebeuren als ik dat niet deed? Ok, ik zou wat vormlozer door het leven kunnen gaan en er zou een kilootje aan kunnen komen, maar met de stress die ik soms ervaar wordt de boel daarmee ook weer opgeheven. Ik zou er wat ongelukkiger van kunnen worden, maar dat is ook niet perse zo gezegd. Als je veel stress hebt, maak je teveel van het stresshormoon cortisol aan en is het eigenlijk helemaal niet zo logisch dat je keihard moet gaan trainen om je beter te voelen. Van keihard los gaan in de sportschool maak je juist het stresshormoon cortisol aan en daar zit je lichaam alles behalve op te wachten. Die wilt deze juist weer wat omlaag hebben. Rustig aan doen, wat huishoudelijke klusjes en de wandeling naar de plaatselijke supermarkt kan dan al voldoende zijn. Wel bewegen dus, maar met mate.

Precies dat is dan ook wat ik de afgelopen maanden deed. Doordat ik alles even los liet volbracht ik zonder mij er bewust van te zijn de challenge NIET SPORTEN EN OP GEZONDE VOEDING letten.

Zeker drie maanden lang ben ik niet naar crossfit geweest, kocht ik ineens weer stukken volvette kaas en at ik witte afbakbroodjes op de zondag. Hele repen chocolade gingen er doorheen en potten nutella. Heerlijk vond ik het. Precies dit was wat ik even nodig had, Geen opleggingen, geen doelen en bijbehorende eisen,  maar doen wat goed voelt. Voelen. Gewoon voelen en vertrouwen op mezelf.

Fitbrains

Tuurlijk vond ik soms dat ik weer moest sporten (eisen!) of gezonder moest eten (nog meer eisen!), maar het lukte gewoonweg even niet en daarom mocht het ook van mezelf (compassie!). Om die reden heb ik ook geen last van vreetbuien gehad en durf ik te zweren dat ik eigenlijk nauwelijks ben aangekomen. Ik weeg me nooit, ook daar voel ik me enorm goed bij. Als ik in de spiegel kijk zie ik niet meer dat lijf dat net een beetje strak begon te worden. Ik zie billetjes die beginnen te hangen en iets meer drillen, borsten die een cup zijn gegroeid, een buikje dat wat voller en romiger is, benen met een putje erin en zwabberarmen. Guess what? Ik kan me er niet echt druk om maken. This is me! En ik ga voor fitbrains in plaats van een fitbody!

Schoonheid zit namelijk zo niet in een afgetraind lijf. Het zit hem in gelukkig zijn met jezelf en het leven dat je hebt. Sport en een gezonde voeding kan daar zeker aan bijdragen, maar is voor iedereen anders. Misschien word jij wel heel gelukkig van veel sporten, maar je beste vriendin helemaal niet. Het hangt ook nog af van het moment. Dat ik de teugels kon laten vieren is alleen maar even goed geweest. De rust en ruimte die ik heb genomen heeft me zo goed gedaan. Inmiddels ben ik langzaamaan weer begonnen met sporten en eet ik ook weer gezonder. Er is weer ruimte voor en ik voel me hier op dit moment goed bij. Dat is pas een challenge als je het mij vraagt.

Doen wat goed voelt, hier achter blijven staan en je niks laten op leggen door hoe het volgens een ander zou moeten. Of hoe je zelf denkt dat hoort.

 

Save the best for last

Na dit te hebben gezegd is het nu tijd voor mijn allerlaatste challenge van dit jaar. Hiermee rond ik onverwachts toch nog mijn plan af om dit jaar 10 challenges aan te gaan. De laatste is om terug te blikken op afgelopen jaar en vooruit te kijken naar volgend jaar.

Het wordt de volgende uitdaging:

Mindmap maken: wat maakt je gelukkig, wat heb je daarvoor nodig, wat wil je absoluut niet meer en wat moet je dan uitsluiten. Concreet, maar ook niet concreet. Werkgerelateerd, voeding, vriendschappen, etc.

Doe jij weer mee?

Het is een ingewikkelde, maar ik ga ervoor en start zondag 18 december a.s. Er zit geen eindtijd aan vast, maar zelf wil ik het voor het einde van het jaar hebben afgerond. Volg jij mij bij dit proces via mijn social media kanalen en zullen we elkaar inspireren? #eenmomentvanbezinning

 

2 Berichten

 • Marielle smid schreef:

  Een hele open blog, maar voor mij eerlijk gezegd ook een beetje vermoeiend. Ik lees zoveel moeten.. Doe wat goed voelt schrijf je, komt er een ingewikkelde mind map opdracht om de hoek zetten. Als jij je daar goed bij voelt prima uiteraard. Ik hoop dat je de rust MAG vinden die je zoekt, zowel in het sporten, eten als in het bloggen. Succes!

  • healthyjuf schreef:

   Ha Marielle,
   De challenges heb ik niet zelf bedacht. Ik heb mensen aan het begin van het jaar gevraagd welke challenges leuk zouden zijn om te doen en dit was er een van. Juist omdat ik die challenges als zo’n enorm moeten ervaren was ik ermee gestopt. Door juist te gaan kijken wat ik wel belangrijk vind en waar ik mijn energie aan wik besteden doe ik deze mindmap. En ja, ik moet teveel van mezelf soms, maar ik kan en mag inmiddels ook loslaten en qua sport en voeding heb ik dat geen enkel probleem gevonden. Geen idee hoe lang je me al volgt, maar als je enkel en alleen deze blog leest snap ik je gevoel volkomen!
   Liefs

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf