april 30, 2018

NIEUWE CHALLENGE: 1 MAAND ALCOHOLVRIJ

Wat hebben jullie allemaal de #healthyjuffullbodyworkout gerockt zeg! Zelfs kinderen kwamen in actie, mensen die na hun zwangerschap weer begonnen en stille Willy’s over wie ik via via te horen kreeg dat ze de workouts elke freaking dag deden en waar Healthyjuf een werkwoord werd: “Zullen we zo Healthyjuffen?” of “Heb jij al gehealthyjuft?” Geweldig!

Maar je snapt dat ik na een maand elke dag workoutjes knallen in een klein gat viel en ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Laat ik nou net op het juiste moment in gesprek komen met Janneke van Dijk. Je kent haar misschien nog wel van de #team200workouts, een challenge van haar waaraan ik twee jaar geleden meedeed. 

Sober

Janneke doet vaak challenges voor een jaar. Zo ook een jaar vegan eten, die 200 workouts en sober. Sober ja, als in: een jaar lang geen druppel alcohol drinken. En precies dat was het onderwerp waar we het laatst over hadden. Hoe bizar het eigenlijk is dat alcohol zo vrij verkrijgbaar is en er zelfs op health events lezingen over zijn en alcohol wordt geschonken. Zoals die keer dat ik na een 10 kilometerloop een biertje in mijn handen gedrukt kreeg van de organisatie, omdat de hoofdsponsor een biermerk was. Weird!

Nu zal ik niet de schijnheil gaan uithangen, want ik giet zelf met regelmaat een mierzoete cocktail of een goudgele rakker naar binnen. En toch is dat gek. Gek, omdat een deel van mijn volgers oud leerlingen zijn en ik een voorbeeldfunctie heb gehad. Gek, omdat ik probeer een gezonde leefstijl te hebben en gek omdat alcohol toch echt wat minder onschuldig is als wij denken.

Wist jij bijvoorbeeld dat een alcoholverslaving de meest voorkomende verslaving is? Soms jarenlang onopgemerkt kan blijven voor de omgeving? Het iedereen kan overkomen ongeacht cultuur, afkomst, sociale klasse of intelligentie (bron: ggzinterventie.nl). Alcohol hoort zo bij onze maatschappij dat er bijna wel een taboe op lijkt te heersen als je niet drinkt. “Ah joh, doe niet zo ongezellig!”

#doemeialcoholvrij

Dat is natuurlijk een beetje vreemd en dat vond Janneke ook wel. Ze daagde me uit om een maand met haar mee te doen. Een maand lang alcoholvrij. Geen shotjes, cocktails, gin tonics, BBQ & bier of een wijntje op het terras. En ik daag op mijn beurt JOU uit met mij mee te doen!  Stiekem denk ik dat ik dit makkelijk ga volhouden, maar ik ben wel benieuwd hoe mijn omgeving erop zal reageren. En jij?

Heb jij weleens nagedacht over hoe normaal alcohol drinken voor jou is? Kun jij je op een festival vermaken zonder een biertje? En als je een lange dag hebt gewerkt en je een glaasje wijn neemt om te ontspannen. Kun je een maand lang van die gewoonte afstappen? Wat zeggen mensen eigenlijk tegen je als je een maand alcoholvrij gaat? Hoe gewoon is alcohol in onze samenleving eigenlijk?

Doe met Janneke en mij mee! #doemeialcoholvrij

Meer weten of Janneke, neem dan eens een kijkje op www.janneke-vandijk.com 

1 Comment

  • Tessa schreef:

    Goodluck! Ik hoop dat het je gaat lukken. Voor mij zou het niet zo veel moeite kosten hahaa 😛 ik kan niet meer zo goed tegen alcohol omdat ik heel lange tijd ziek ben geweest dus drink al heel erg met mate.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf