maart 3, 2016

PAN DE BANANO

Het allerlekkerste bananenbrood at ik in Guatemala toen ik daar in januari 2010 was. In het stadje Flores, dat als een eilandje gelegen is in het meer van Petén Itzá, verbleef ik in een van de leukste hostels: Amigos Hostel

Dit hostel is deels opgezet door een Nederlander.
Nu zijn Nederlanders overal te vinden op aarde en het liefst ontwijken wij elkaar, want naar een Nederlands hostel gaan klinkt natuurlijk ontzettend fout. Maar dit plekje was erg aangenaam en op de grappige menukaart (met daarop Frans Bauer) en wat komische schilderingen in het hostel na waande je je vooral in het buitenland.

Enfin, ergens in dat dorpje vond ik het lekkerste bananenbroodbakkertje dat ik ooit heb gekend. Op een enorme bakplaat lag het bananenbrood. Je wees een stuk aan of gebaarde met je handen hoe groot je het wilde en het lieve vrouwtje sneed een stuk van de cake, woog dit netjes af en gaf het in een zakje aan je mee.

Ik kan mij nog mijn eerste hap herinneren van deze gruwelijk lekkere cake. Waarom het brood heet is me werkelijk waar een raadsel. Het was zoet, zacht, smeuïg en er zaten heerlijke stukken banaan in.

Sinds die dag raakte in verslaafd aan bananencake. De laatste tijd is vooral de gezonde variant die het goed doet. Banaan is van nature namelijk erg zoet. Toch halen ze het niet bij de moddervette en suikervolle PAN DE BANANO.

Ik heb geprobeerd mijn versie van dit brood te maken en ik moet zeggen, dat is aardig goed gelukt!

Ingrediënten:

 • 5 + 2 zeer rijpe bananen
 • 200 gram bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 150 gram suiker
 • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
 • zakje vanillesuiker
 • 3 eieren
 • 2 tl kaneel
 • wat druppeltjes citroensap

Benodigdheden:

 • browniebakvorm

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in.
 2. Meng de bloem met het bakpoeder, suiker, kaneel, vanillepoeder, 3 eieren, citroensap en de roomboter tot een glad beslag.
 3. Mix de overrijpe bananen nog even heel kort mee, zodat er stukken banaan in het beslag zichtbaar blijven.
 4. Giet je bananenbeslag in de bakvorm en snijd de overige 2 bananen in dikke plakken. Verdeel deze plakken over de cake (duw ze er zachtjes een beetje in)
 5. Het moeilijkst is om 50 minuten te wachten, want van het maken zelf krijg je al trek! Controleer even met een satéprikker of de cake gaar is. Hij moet er, ondanks de bananenchunks, droog uitkomen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf