mei 18, 2018

DE RAMADAN: WAAROM IK MEEDOE

Nog twee uurtjes en dan zit de tweede dag van de ramadan erop. Ik, als niet moslim, doe dit jaar mee aan de ramadan en krijg hierover veel vragen. Niet alleen maar vragen overigens. Ook veel verbaasde blikken, mooie reacties en lieve uitnodigingen. Ik zal zo goed als mogelijk uitleggen waarom ik meedoe.

Interesse in andere culturen, gewoontes en religies

Een van de redenen om mee te doen is mijn interesse in andere culturen, gewoontes en religies. Iets wat van nature diep geworteld zit in mij. Als kind wilde ik non worden, ik zocht ooit uit of ik als niet geboren Joodse Joods kon worden en ik zou nog altijd eens met een boerka over straat willen gaan. Ik weet niet wat het is, maar de verbondenheid die heerst binnen religies spreekt me aan. Je door middel van kleding uitdrukken waar je in gelooft en de rituelen die erbij horen hebben voor mij iets magisch. Neem bijvoorbeeld de Semana Santa (de Goede Week) in Spaanstalige landen, waar enorme processies door de straten trekken. Ik kan ook uren mensen kijken in de joodse Diamentenbuurt in Antwerpen. Die pijpenkrullen en hoeden, geweldig. Maar ook de klederdracht van de mensen in Mexico, Guatemala, Peru, Ecuador en Bolvia vind ik geweldig!

Jezelf uitdagen

Daarnaast daag ik mezelf graag uit en houd ik van wat actie in mijn leven. Ik heb dat nodig om te voelen dat ik leef. Ik houd niet van saai en ben denk ik zelf ook alles behalve saai. Een maand lang vasten is voor mij een uitdaging en ik wil weten of ik dat kan en hoe zoiets voelt. Een soort van mentale uitdaging.

Tevreden zijn met wat je hebt

Een andere belangrijke reden is dat ik denk om af en toe eens goed is stil te staan bij de rijkdom waarin ik me bevind. Nu ben ik mij daar als kind uit een eenoudergezin sowieso goed van bewust. Wij hadden het thuis vroeger niet breed en een uitje was dan ook een hoogtepunt. Momenteel barst ik ook niet van het geld en juist daarom is het goed te beseffen hoe ontzettend rijk ik nog eigenlijk ben door elke dag voldoende eten te hebben. Leuke dingen met vrienden te kunnen doen en stil te staan bij de luxe die ik nog steeds geniet. Blij zijn met wat je hebt en daar wat vaker dankbaar voor zijn. Het heeft ook te maken met zelfbeheersing en dat is in een consumptiemaatschappij als deze nog weleens ver te zoeken.

Daarnaast is het een uitgelezen moment om even stil te staan waar ik ben in mijn leven. Door zelfreflectie en nieuwe doelen te maken voor de rest van het jaar.

Een brug slaan

Tot slot doe ik mee, omdat ik graag zie dat we meer met elkaar in vrede naast elkaar leven. Door open te staan voor andere culturen en gewoontes en oprechte interesse te tonen kun je een brug slaan en met elkaar verbinden. Ik weet dat het klinkt als politiek geneuzel, maar ik geloof er zelf ontzettend in. Integratie en begrip werkt twee kanten uit. Vel je oordeel pas als je weet hoe het is, een beetje dat principe. Want hoe mooi is het wel niet dat je op zo’n manier twee werelden bij elkaar kunt brengen?

Nu heb ik als kind van dichtbij de Marokkaanse cultuur meegemaakt, het heerlijke eten, het schapenfeest en het suikerfeest gevierd en de ramadan meedoen voelde dan ook als logisch vervolg om eens te doen. Vorig jaar deed ik enkel een dag en nu wil ik het, op verjaardagen na en een weekendje weg, zoveel mogelijk volhouden.

De reacties tot nu toe zijn zo verrassend, lief en verbindend dat ik eigenlijk elke niet-moslim een keer wil uitnodigen een dag mee te doen. Ik dacht namelijk dat de ramadan simpelweg betekende dat ik niet mocht eten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Daar had ik me mooi in vergist! Dat ik niet mocht drinken wist ik wel, maar dat is tot nu toe wel de meest verbazende reactie die ik krijg van niet-moslims: “Mag je ook NIKS drinken?!

Nee, helemaal niks… Durf jij het aan en doe je ook een dagje mee?

 

8 Berichten

 • Anne's plek schreef:

  Wat een gaaf initiatief! Heel erg knap van je en ook interessant om te lezen 🙂

 • Nienke schreef:

  Stoer, moedig, interessant en super tof! Ik, als bekeerling, weet inmiddels een aantal jaren hoe het is om te vasten. Allah staat voor mij op nummer 1, de grootste motivatie. Maar naast deze andere redenen doe ik het tevens om redenen die jij ook beschrijft. Vasten voor iemand (in mijn geval dus God), maakt het wellicht ietsiepietsie makkelijker. Daarom extra respect voor jou!

  Heel veel succes!!!

 • Aziz schreef:

  Ook niet drinken??? Dat kan toch niet goed zijn! 😉

  Leuk om te lezen. Dat het je veel goeds mag brengen insh’Allah.

 • Naima schreef:

  Geweldig dat je mee doet en jezelf blijft uitdagen.
  Heel mooi geschreven je stuk erg inspirerend en een voorbeeld voor anderen! Ik volg je al een lange tijd met heel veel plezier en bewondering.

  ik wens je een mooie maand toe , In’sha’Allah
  Liefs Naima

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf