juni 8, 2017

SNOEP VERSTANDIG, EET GEEN APPEL

Dat ik elke dag snoep, ja werkelijk waar elke dag, schuif ik niet onder stoelen of banken. Al vraag ik me af of mensen me wel serieus nemen als ik dat zeg. Ik zie er slank uit, onmogelijk dat je dan elke dag snoept hoor ik de mensen bijna hardop denken. “Die gekke Esther zegt gewoon dat ze elke dag snoept, maar ondertussen eet ze bergen wortelen en stengels bleekselderij als ze voor de buis zit.”

Die eet ik zeer zeker ook, maar liever niet voor de buis. Nee, het is echt geen stoerdoenerij als ik zeg dat ik daadwerkelijk vrijwel ELKE freaking dag snoep. Waarom zou ik daar ook eigenlijk over opscheppen? Ik ben mij er dondersgoed van bewust dat snoepen nou niet echt goed voor je lijf en gezondheid is. En precies dat bewustzijn zijn is waar het mij om gaat.

 

Weet wat je eet

Jup, bovenstaande herkauwde zin is zo waar als een koe. Als je weet wat je eet ben je bewust bezig met voeding en kun je bewuste keuzes maken over wat je in je lijf stopt. In mijn geval dus snoep, of liever gezegd chocolade, m&m’s of, my alltime favourite, de reuze mergpijp! Toegegeven, koekjes vind ik ook erg lekker. Of wat dacht je van warme chocolademelk met slagroom, kokosmakronen, pindarotjes, van die yoghurtsnoepjes of mini candybars? Heb je al trek gekregen? Ik heb altijd een voorraadje lekkers in huis!

Met mijn gezonde verstand stop ik dat niet allemaal tegelijk in mijn mond. Niks van dat alles heeft mijn lichaam nodig. Het zijn niet voor niks lege calorieën: voedingsmiddelen die niks anders leveren dan energie. Dus geen vitamines, mineralen of voedingsvezels. Nee, heel bewust kies ik voor vet, suikers en onnodige calorieën. Klinkt vreemd toch, waarom zou ik? Mijn antwoord is heel simpel: gewoon, omdat het kan en ik dat wil!

In het verleden (lees: anderhalf jaar geleden) voelde ik mij schuldig over het feit dat ik met regelmaat snoepte en voelde ik me regelmatig rot als ik dat had gedaan. Ik was fanatiek begonnen met sport en een fitte lifestyle hoorde daarbij. Zo maakte ik kennis met de zogenaamde cheatday:  de hele week niet snoepen en dan één dag in de week helemaal los gaan met snoep en koek alsof je leven ervan afhangt. Een ware trend destijds! Ik probeerde het, want als je de hele week niet snoept kick je vast van je suikerverslaving af en heb je die ene dag in de week dat het wel mag vast minder zin in die suikers en vetten. Nou niet dus. De dagen waren een strijd en sommige dagen dat ik van mezelf niet mocht snoepen liep ik ijsberend door de kamer. Richting de snoepkast en weer terug. Mijn “verslaving” onderdrukkend. Tot ik mij realiseerde dat ik dit helemaal niet wilde. Dit helemaal niet iets is waar ik zelf achter sta en wat mij gelukkig maakt.

Als ik straks op mijn sterfbed lig wil ik vooral ook een fijn leven hebben geleid en voor mij hoort daar wel zoetigheid bij. Ik heb daarom heel bewust ervoor gekozen wel te snoepen.

Snoep verstandig, eet geen appel

Ik lees etiketten, ik weet wat ik in mijn mond stop en dat maakt dat ik nu verstandig snoep. Ik kan prima één stukje chocolade eten zonder de drang te hebben de hele chocoladereep erin te moeten proppen. Mijn cravings zijn vrijwel verdwenen (insert tune van Michael Jackson: heal the world make it a better place).

Ik weet dat ik mag snoepen van mezelf en hoef dat niet te onderdrukken door, hou es op, een appel. Een appel is op zo’n moment toch helemaal niet waar je zin in hebt? Voorheen week ik vaak uit naar dadels met pindakaas. Klinkt een stuk meer verantwoord,  maar het blijven suikers en vervulden mijn behoeftes nog steeds niet. IK WIL GEWOON DIE REUZE MERGPIJP!!

Elke dag snoep ik dus, niet met trots, maar wel met veel plezier. Gewoon een klein stukje chocolade op een dag. Of twee koekjes ’s avonds voor de buis, want die wortelen en stengels bleekselderij gingen er tijdens de lunch of als tussendoortje al in. Yupp, ik kom prima aan mijn 250 gram groente per dag. Overigens eet ik verder erg gezond en weinig suikers, geen frisdranken (ik houd niet zo van koolzuur) en liters thee zonder suiker. Ik kook doorgaans vers en niet uit pakjes en zakjes. Maar mijn dagelijkse stukkie chocolade, neemt niemand me meer af!

Mijn motto is dan ook snoep met mate, maar eet geen appel. Want liever elke dag een beetje snoep dan dat je met lange tanden een appel zit weg te eten en je later op de dag een (vr)eetbui krijgt. Wees bewust van wat je eet en geniet van dat moment. Hierdoor wordt het leven een stuk aangenamer.

Tot slot…

Voor ik een berg boze mensen over mij heen ga krijgen dat ik niet goed bij mijn hoofd ben en ik een loslopend stuk chocolade ben zonder verstand… wil ik zeggen dat dit GEEN advies is!! Iedereen is namelijk anders. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander en hangt vaak ook nog eens van je gezondheid af. Ik wil mensen enkel bewust maken van alle trends, je willen aanpassen aan iets dat misschien totaal niet bij je past of je schuldig te voelen over iets wat totaal onnodig is. Kortom: doe met deze blog wat je wil. Print hem uit, hangt hem boven je bed, verscheur hem of vergeet wat ik heb gezegd. Ook goed 🙂 Maar misschien helpt het sommigen ook wat minder spastisch te doen rondom snoep, zich minder schuldig te voelen en leren dat balans een gulden middenweg kan zijn.

Liefs Esther

HEALTHYJUF

 

 

2 Berichten

  • Heel interessant om te lezen.
    Ik ben ook een dagelijkse snoeper, sommige dagen heb ik het eigenlijk wel heel moeilijk om die reep Tony’s niet in 1x op te eten.. andere dagen gaat dat weer gemakkelijker.
    Jezelf ‘straffen’ of schuldig voelen omdat je snoept is het ook niet. De balans vinden tussen gezond en ongezond is o.a. de sleutel naar geluk

    • healthyjuf schreef:

      Inderdaad, ook hier snoep ik weleens “teveel”. En zou ik ook niet gauw elke dag een mars naar binnen werken. Maar als je je er schuldig om gaat voelen wordt het zo’n beladen ding. Daarnaast word je ook helemaal niet dik van een keer teveel eten. Wat je zegt: its all about finding your balance!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf