juli 9, 2016

Tweeënveertig kilometer en honderdachtennegentig meter

Geen ‘veertig kilometer’, geen ‘het is iets meer dan veertig kilometer’, geen ‘tweeënveertig kilometer’ en al helemaal niet ‘ach na dertig kilometer is het allemaal mentaal toch’? De afstand der afstanden, de eeuwenoude klassieker onder de hardloopwedstrijden is om precies te zijn tweeënveertig kilometer en honderdachtennegentig meter. En ja, ook na tweeënveertig kilometer tellen die honderdachtennegentig meter ook nog. En nee, na dertig kilometer is het niet alleen ‘een mentaal dingetje’. Verder is het heel leuk hoor, zo’n marathon 😉

Foto 1 (1)

De trofee. Credits: Marc Perquin Fotografie

Geen grap! Ik heb inmiddels twee marathons achter mijn naam staan (ik ben een echt marathon-broekie dus) en heb van beide enorm genoten en tegelijkertijd enorm afgezien. Het is een bijzondere ervaring waar je geconfronteerd wordt met je eigen zwakheden maar vooral met je eigen ijzersterke lichamelijke en mentale conditie. Dagen om nooit te vergeten! Tegenwoordig lijkt het alsof marathons rennen steeds normaler is en alsof elke hardloper dat als ultiem doel moet hebben. Het tegendeel is volgens mij waar! Maar mocht er in jouw hoofd nou ook zo’n sluimerend stemmetje zitten die zegt ‘goh, ik wil ook wel een marathon rennen’, lees dan even verder! In dit blog een start van de reis naar jouw ultieme marathon!

WELKE GAAT HET WORDEN?
Voordat je echt gaat trainen voor jouw marathon begint de voorpret al. Het kiezen van jouw marathon. Kies je voor een wedstrijd in eigen land dan is het onwijs leuk dat vrienden, familie en de hardlopers-IG-community jou langs de kant kunnen aanmoedigen. De rush die je krijgt als je er even helemaal doorheen zit en je ineens vanaf de kant keihard iemand jouw naam hoort schreeuwen is niet te evenaren. En wat ook fijn is, als je huilend over de finish komt (van geluk hoor, dan staat jouw persoonlijke fanbase je met open armen op te wachten. Wat ook handig  is aan rennen in eigen land, is dat de dagen erna je huisgenoten/ouders/familie/lieve vrienden je even helpen met wat praktische dingen. Zoals het opstaan van de wc (Dag schaamte. Hoi bovenbenen!), je een liftje geven bij het opstaan van een stoel en gezellig samen met jou op de fiets uit fietsen de dagen erna. Een marathon in eigen land is ook een heel stuk goedkoper dan een marathon in het buitenland, ook niet onbelangrijk.

Aan de andere kant, hoe vaak ben jij van plan een marathon te lopen? Misschien wil je er wel de ervaring van je leven van maken en het juist combineren met een mooie trip. Rennen in een wereldstad als New York City, Tokyo (op mijn wishlist!), Parijs, Kopenhagen, Hamburg of Berlijn!

Foto 2 (1)

NYC!

Zelf heb ik de marathon van Rotterdam gelopen en de marathon van New York City. In Rotterdam stonden mijn lieve familie en vrienden langs de kant, ben ik gestart met een aantal renmaatjes en liep ik na de finish in de armen van mijn mama. In New York was ik samen met mijn vriend (die ook liep) en een heel gaaf team met renners.

De dagen ervoor struinden we door New York City en voelde je de marathon vibe al hangen. Amerikanen zijn sportfanaten en misschien wel de meest fanatieke aanvoerders ter wereld. Ze verzamelen zich allemaal langs de kant en juichen vol passie naar elke renner. Anders dan in Rotterdam waren er in New York City geen lege plekken. ZOVEEL mensen langs de kant! Deze lieve supporters veroorzaakten in New York al vrij snel mijn eerste huilbui. Na de eerste brug (dat is dus na ongeveer 5 kilometer…) stonden de eerste mensen en zodra ik de brug afkwam riep de eerste man die ik zag keihard mijn naam (dankzij mijn naam in grote letters op mijn shirt. Gouden Tip!). Ik schrok me dood en huilde direct van ontroering. Huilen en rennen is geen goede combinatie kan ik je vertellen, maar het heeft toch wel zijn dramatische charme. De marathon van New York was een marathon vol emoties. Ik heb de vele heuvels en stijgende bruggen vervloekt, maar was tegelijkertijd de stad en de New Yorkers zo dankbaar. Wat een gave sfeer! Mijn voorkeur is nu wel duidelijk geloof ik….

Daar houden de keuzes echter niet op. Wat dacht je ervan om tijdens jouw persoonlijke uitdaging er nog een extra dimensie aan toe te voegen door geld op te halen voor een goed doel naar keuze? Kijk bijvoorbeeld eens naar het Run for Life Team die geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding! of ga rennen met Kika. Prachtige initiatieven!

Foto 3 (1)

De hele stad in rep en roer!

 

HOE LANG MOET JE TRAINEN?
Hier kan ik geen eenduidig antwoord op geven en dat ga ik dan ook niet doen. Sommigen zeggen namelijk dat je in drie maanden kan trainen voor een marathon. Hier ben ik het totaal niet mee eens. Het hangt namelijk volledig af van jouw startpunt! Als je geen regelmatige loper bent zou ik zeker minimaal een jaar van tevoren gaan trainen. Maar zelfs dan kan het te kort zijn. Om in de woorden van mijn sportfysiotherapeut en looptrainer te blijven: ‘ook een jaar is belachelijk kort Charlotte’. Het gaat er namelijk niet om dat jij conditioneel een marathonafstand kan rennen. Het gaat erom dat jouw spieren, pezen en lichaam er klaar voor zijn. En met name die pezen hebben lang de tijd nodig om echte ‘hardlooppezen’ te worden, om maar even in niet-professionele termen te spreken. Hij zei dan ook dat het aan te raden is eerst een aantal halve marathons te lopen. Gaat dat comfortabel, ga dan langzaam de afstanden uitbouwen richting marathonafstand. Je ziet het aan de vele ‘oude rotten in het vak’. Die lopen met gemak meerdere lange afstanden per week, hebben minder last van blessures en kunnen meerdere marathons per jaar lopen. Je denkt toch niet dat die van nul naar marathonafstand zijn gegaan binnen een paar maanden tijd?  Neem een goede sportfysiotherapeut en looptrainer in de arm en ga samen kijken naar wat jouw lichaam kan!

Foto 4

De laatste training voor de marathon

LOOP JE DAN 5X IN DE WEEK?
Het kan dat jouw schema voor de marathon er zo uit ziet dat je vijf keer in de week gaat rennen. Maar dit is zeker niet bij iedereen het geval en ook niet nodig. Kijk allereerst naar je doel. Wil je de marathon uitlopen? Wil je de marathon onder een bepaalde tijd lopen? Heb je een PR dat je wilt verbeteren? Je hele schema hangt hier vanaf. Dan heb ik het nog geeneens over de basis van jouw lichamelijke gezondheid. Niet ieder lichaam is gemaakt voor vijf keer in de week hardlopen, sommige lichamen zelfs niet voor drie keer in de week. Een marathon uitrennen doe je niet alleen op basis van je gelopen kilometers. Crosstrainingen (fietsen, zwemmen), wandelen, krachttraining, core-stabiliteit en zeker ook rust, dragen hier aan bij. Sluit je aan bij een hardloopclub met goede hardlooptrainers en laat een schema op maat maken. Handige tip is ook: sluit een zorgverzekeringspakket af met fysiotherapiebehandelingen. Die kan je nog wel eens nodig hebben 😉

In een volgende post nog meer ins- en outs over het rennen van een marathon. Welke onderwerpen zie je daar graag in voorbij komen? En heb jij al een marathon op de planning staan? Laat het mij weten via Instagram @charlotte.francien! Vind ik leuk!

 

LIEFS, CHARLOTTE

 

Foto 5

Mijn geweldige Run for Life Team

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf