mei 5, 2017

10 TIPS OM BETER TE SLAPEN

Een nacht niet goed kunnen slapen. Wie heeft er niet zo nu en dan last van. Je hebt te lang uitgeslapen die dag, een spannende afspraak voor de boeg of je moet op tijd je vlucht halen. Geen nood aan de man, je haalt je slaap de volgende dag wel weer in.

Dronken van insomnia

Een ander verhaal wordt het als je meerdere dagen in de week niet kunt slapen en je dagelijkse functioneren eronder lijdt. Je de trage nachtelijke uren voorbij ziet gaan en je meerdere keren in de week de slaap niet kunt vatten.

Dit was het geval met mij in 2015. Meerdere dagen achtereenvolgend sliep ik niet of nauwelijks. Steeds vaker sliep ik een hele nacht helemaal niet en fietste ik ’s morgens vroeg alsof er niks aan de hand was gewoon richting mijn werk. Tot ik op een ochtend het gevoel had dat ik dronken op de fiets zat.

Al slingerend ging ik op een slakkengangetje richting de school waar ik werkte, op zo’n 7 km afstand van mijn huis.. Ik had amper de kracht nog om vooruit te komen. Mijn hart klopte als een bezetene en sloeg met enige regelmaat over. Aangekomen op mijn werk werd ik direct naar huis gestuurd. Ik zal er wel als een loslopend lijk hebben uitgezien. Thuis aangekomen dook ik direct doodmoe en uitgeput mijn bed in. Ik wilde zó graag slapen, maar het lukte totaal niet. Mijn lijf stond in de overlevingsstand en maakte een berg adrenaline aan om me scherp te houden. Zo scherp dat mijn totaal uitgeputte lijf niet eens meer in slaap kón komen.

Slaaptherapie

Na een uitgebreid slaaponderzoek was de conclusie dat het “tussen mijn oren zat”. Er was dus geen lichamelijke oorzaak te vinden in de vorm van een slaapapneu. Ik besloot slaaptherapie te gaan volgen (ja echt, het bestaat). Hier heb ik behoorlijk wat aan gehad. In de loop der tijd heb ik zelf ook wat manieren gevonden die mij helpen beter te slapen.

Aangezien slaap de basis is van je bestaan hoop ik door middel van het delen van wat mij heeft geholpen een ander te kunnen helpen aan een betere nachtrust. Ik maakte voor jullie mijn 10 beste tips.

Belangrijk om erbij te vermelden is dat je niet te snel op moet geven. Het is echt belangrijk dat je de tips een tijdje volhoudt voordat je verandering merkt.

De tips

 1. Maak een bedritueel. Probeer elke avond een uur voordat je naar bed gaat ongeveer hetzelfde te doen. Bijvoorbeeld elke avond een avondwandelingetje, daarna je pyjama aan, tanden poetsen en naar bed. Hierdoor gaat je lichaam herkennen dat het tijd is om naar bed te gaan en stelt het zich daarop in.
 2. Doe apparaten uit. Aansluitend op de eerste tip is het belangrijk om een uur van te voren alle apparaten die blauw licht geven uit te zetten en aan je ritueel te gaan beginnen. Door het, zogenaamde blauwe, licht van laptops, tv, smartphones en tablets wordt je bioritme in de war gebracht en merk je niet op dat het avond is en bedtijd is. Devices uit dus en lampjes in de kamer dimmen.
 3. Powernap! Er is helemaal niks mis met een hazenslaapje tussen de middag. Hierdoor leert je lichaam juist weer hoe het in slaap komt. Zorg er wel voor dat je slaapje niet langer dan 30 minuten duurt en altijd voor 18:00u is.
 4. Zorg voor ritme. Ga elke dag rond de zelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Ook in het weekend!
 5. Ga later naar bed. Volwassenen hebben een stuk minder slaap nodig dan kinderen. Niet iedereen heeft 8u slaap per nacht nodig, dus stap in plaats van tien uur om half elf je bed in.
 6. Stop met lezen. Lezen vlak voordat je gaat slapen activeert het brein. Het is daarom niet aan te raden om te lezen vlak voor het slapen gaan.
 7. Mediteer. In plaats van de lezen kun je beter mediteren vlak voor het slapen gaan. Vijf minuten kan al genoeg zijn en je kunt hiervoor prima een app gebruiken zodat je een geleide meditatie hebt.
 8. Kijk niet op je wekker. Niks is zo vervelend dan niet kunnen slapen en weten dat je er de volgende dag vroeg uit moet. Je kijkt een op je wekker en rekent vervolgens uit hoeveel uur je nog zou kunnen slapen. Niet meer doen!! Met het kijken op je wekker komen er automatisch gedachtes (“ik heb nog maar 3u de tijd om te slapen”) waardoor je brein actief wordt en weer wakkerder, waardoor opnieuw inslapen alleen maar lastiger wordt.
 9. Blijf in bed. Ga niet je bed uit als je niet kunt slapen. Tenzij je heel nodig naar de w.c. moet. Ook niet voor een glaasje water. om precies dezelfde reden als tip 6 en 8. Het activeert je brein.
 10. Gebruik geen melatonine! Ga niet op eigen houtje melatonine slikken. Hoewel het vrij verkrijgbaar is bij apotheek en drogist, is het zelfstandig gebruik hiervan af te raden. Het kan juist voor slaapproblemen zorgen. Als je dan toch graag wat wilt innemen, neem dan magnesium.

Ik kan je niet vertellen welke tip mij het meest heeft geholpen, want juist door ze allemaal uit te voeren lukte het me op weer beter te gaan slapen. Het is daarom belangrijk om ze allemaal een tijdje lang te doen. Met een tijdje bedoel ik trouwens 6 weken. Het mediteren en de magnesium kon je wat mij betreft toepassen indien nodig, de andere tips zijn wel een pré. Ook de powernap ’s middags was ontzettend fijn in het begin. Op een gegeven moment is die als je beter slaapt niet meer nodig.

Heb jij wat aan mijn tips gehad? Ik zou het leuk vinden als je dan een reactie achter op deze blog.

 

HEALTHYJUF

 

5 Berichten

 • Lieke schreef:

  Wat een fijne tips! Ik slaap eigenlijk nooit zo goed dus deze tips kan ik goed gebruiken! Ik ga ze eens proberen! Je bent echt een kanjer!

  • healthyjuf schreef:

   Ha Lieke!
   Vooral er een ritueel van maken, telefoon etc wegleggen niet meer op mijn wekker kijken hielpen mij enorm! Doe het eigenlijk nog steeds. Veel succes!! Liefs Esther

 • Wendy van dreumel schreef:

  Hallo
  Ik heb net je handige tips gelezen over om beter te slapen. En ja ik ben een druk bezette moeder en ja ik slaap elke dag heel slecht en soms te goed waardoor ik overdag nog te moe ben omdat ik dan weer te vast heb geslapen. Ik ga zeker wat doen met je tips en kijken of het zeker werkt voor mij.
  Groetjes
  Wendy van dreumel

  • healthyjuf schreef:

   Hi Wendy,
   Het klinkt in jouw geval dat het handig is om ritme en regelmaat te gaan creëeren en slaaprituelen. Probeer het echt een goede tijd vol te houden, pas dan gaat je lichaam aan de nieuwe situatie wennen. Ik ben nieuwsgierig of het je wat oplevert! Liefs Esther

 • Maaike schreef:

  Goed artikel! Ik herken inderdaad veel van je tips (ik ben al zo lang als ik me kan herinneren een slechte slaper, met slechte en goeie periodes)! Wel kreeg ik ook juist als tip om toch uit bed te gaan op het moment dat ik echt wakker was. Dan juist iets ontspannends te gaan doen of bijvoorbeeld warme melk te pakken (goed alternatief voor melatonine ). Dit om te voorkomen dat je je bed gaat associeren met wakker liggen (en piekeren etc etc). Maar uiteindelijk is het ook gewoon zien wat werkt. Helaas merk je dat inderdaad niet met een paar dagen .
  Fijn te horen dat dat bij jou nu ook een stuk beter gaat! Niet kunnen slapen is zo’n onbeschrijfelijk vervelend probleem! En stiekem merk je het zo snel en zoveel in je dagelijks leven, zelfs al met een klein slaaptekort… kortom: superfijn dat het nu beter gaat! ☺️ Liefs, Maaike

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf