november 8, 2017

MEXICAANSE CHILI CON CARNE MET CHOCOLADE

“Ik zal je eens iets echt Mexicaans laten proeven”, zei mijn Mexicaanse flirt die ik een dag daarvoor op het parelwitte strand van Playa del Carmen had leren kennen. Al kletsend over de verschillen tussen de Mexicaanse en Nederlandse keuken liepen we langzaam  richting een klein en knus restaurantje net buiten het centrum en zijn toeristische drukte.We kwamen al gauw tot  de conclusie dat de verschillen tussen onze keukens en smaken groot is. In Mexico is alles rijk. Rijk van smaak, rijk van kruiden en rijk van vlees. Vegetarisch betekent in Mexico zonder “vlees”, dus krijg je het met kip. En als je een Mexicaan dan vervolgens probeert uit te leggen dat dit niet is wat je wilt raken ze lichtelijk geïrriteerd. Vlees, kip en vis. Daar is waar het om draait. Althans, 8 jaar geleden toen ik er was.

Ik kreeg een bord met rijst en een bruine prut voorgeschoteld. Verrast riep ik mijn flirt, die trouwens Jorge heet,  toe dat ik dit gerecht allang kende en we thuis ook chili con carne maken. “Maar deze chili is heel bijzonder”, zei Jorge. “Er zit chocolade in!”

Nu ben ik echt verslaafd aan chocolade, maar om dit nu te combineren met bonen, rijst en vlees vond ik toch wel next level, maar je bent in het buitenland of niet? It’s all part of the experience en dus nam ik een hap.

Dat ik dit recept deel zegt volgens mij genoeg, ik was verkocht! Zo lekker, zo rijk, zo kruidig van smaak en jawel, van vlees. Dit recept is dan ook niet vegetarisch. Het is precies zoals ik Mexico ook heb beleefd.

Heerlijke chili con carne met chocolade.

ingrediënten (4-6 pers)

 • 1 ui
 • 2 flinke tenen knoflook
 • 1 rode peper (met of zonder zaadjes, licht eraan hoe pittig je het wil hebben)
 • 3 à 4 tl pittig gerookte paprika poeder
 • 1 flinke lepel komijn (djinten)
 • 500 gr bio rundergehakt
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 2 blikken gepelde tomaten (400 gr)
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
 • 1 blik kidneybonen (400 gr)
 • 1 blik mais (300 gr)
 • 50 gram goede pure chocolade
 • 100 gram crème fraiche
 • 1 limoen
 • bosje koriander
 • zout/ peper

bereiding

 1. Verhit 1 el olijfolie in een ruime hapjespan. Fruit hierin een fijngesneden ui, knoflook en rode peper en bak na een paar minuten even kort het paprikapoeder en komijn mee.
 2. Voeg het gehakt toe en rul dit, bak de paprika een paar minuten mee.
 3. Voeg de gepelde tomaten en tomatenpuree eraan toe en laat op een laag vuur 10 minuutjes sudderen. Druk de tomaten met een spatel fijn.
 4. Laat de kidneybonen en mais uitlekken en roer deze door de saus.
 5. Breek de chocolade in stukjes en roer dit door de saus.
 6. Voeg tot slot de creme frainche toe, breng op smaak met zout en peper en garneer met limoen en koriander.
 7. Lekker met rijst, maar het kan ook met stokbrood worden gegeten.

Eet de chili con carne met rijst of brood.

Heb jij dit recept gemaakt? Deel dit dan op instagram of facebook en gebruik #healthyjuf of tag me!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf