mei 13, 2016

REVIEW FOREVER CLEAN 9

Alsof het zo moest zijn werd mij gevraagd om de C9, een weightcare-programma van Forever, uit te proberen en er een review over te schrijven.

Na al tijden van mijn suikerverslaving proberen af te komen -ja, ik ben er dol op- en last te hebben van opgezette buiken en gassen (sorry for the info) kwam dit op het juiste moment op mijn pad.

Het Clean 9 programma, afgekort C9, is een soort detox programma van negen dagen met het doel om de betere versie van jezelf te worden. Op lichamelijk vlak dan. Het belooft dat je lichaam een verandering zal ondergaan en het je zal helpen te starten met een gezondere leefstijl.

 

“U zult er niet alleen beter uitzien, maar zich ook beter voelen. U zult zich lichter en energieker voelen, zeker wanneer u merkt dat u uw hongergevoel kunt beheersen en dat uw lichaam hierdoor zienderogen verandert.” – Forever Living

 

Je start met het meten van lichaamsdelen en je noteert je lichaamsgewicht. Dit alles houd je netjes bij in een boekje dat bij het pakket zit. Op dag 1, 3 en 9 meet en weeg je je opnieuw om eventuele resultaten te kunnen zien.

Dag 1 en 2 zijn volgens het programma het zwaarst. Dit zijn namelijk de dagen waarop je geen eigen bereide maaltijden tot je neemt. Wat je wel? Aloë Vera (3x per dag, plus nog 1x in de avond), tussen het ontbijt en de lunch 1x Fiberstick en als lunch 1x Vanilleshake. Daarnaast neem je 3x daags supplementen om het hongergevoel stillen.
Als je trek krijgt mag je aanvullen met groente of fruit.

 

IMG_0281

 

Op dag 3 t/m 8 mag je ‘s avonds een maaltijd eten van ongeveer 600 kcal en neem je enkel nog in de ochtend je Aloë Vera.
Op dag 9 mag je in de middag een lunch toevoegen van ongeveer 300 kcal.

In het boekje staan leuke recepten om je vanilleshake bij de lunch lekkerder te maken en gemakkelijke maaltijden tussen de 500 en 600 kcal.

Tot slot is het de bedoeling dat je elke dag 30 minuten beweegt.

Mijn drie doelen (die je ook moet noteren) zijn:

 • Minder last hebben van mijn darmen (buik);
 • Minder suikers eten (en naar verlangen);
 • Meer energie krijgen en daardoor lekkerder in mijn vel zitten.

 

CONCLUSIE
Ik heb het een ontzettende uitdaging gevonden dit programma vol te houden. Dat alleen al vind ik een applausje waard. Ik ben mijzelf behoorlijk tegen gekomen. De eerste dagen was ik enorm chagrijnig rond lunchtijd, werd ik weleens licht in mijn hoofd en had ik enorm de behoefte om te snacken.

De behoefte om te snacken is een enorm stuk minder. Ook heb ik een stuk minder behoefte aan suiker. Je zou dus kunnen zeggen dat ik in ieder geval al één doel heb behaald.

Hoe zit het dan met de overige doelen?
Helaas heb ik niet minder last van mijn buik gekregen door de C9. Dit heeft echter niks te maken denk ik met het programma, maar meer met het feit dat ik niet goed tegen bepaalde voedingsmiddelen kan. Inmiddels staat hiervoor een afspraak bij de diëtist en ga ik het FODMAP-dieet volgen. Een dieet speciaal voor mensen met een prikkelbare darm. Mensen met pds hebben vaak ook verminderde energie en daarmee kom ik direct bij mijn laatste doel: meer energie krijgen en daardoor lekkerder in mijn vel zitten.
Of ik echt energie heb gekregen weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik letterlijk lekkerder in mijn vel zit. Ik had totaal niet het doel om af te vallen. Dat is wel gebeurd (wat overigens niet gek is, dit programmma is daar deels ook op gericht). Of het die kilo’s minder zijn of de vaste en duidelijke eetmomenten, ik heb geen idee. Maar ik ben trots op mijn lijf en iedereen mag het zien. Mooi toch?

 

IMG_3965(1).JPG

 

Tot slot denk ik dat het voor iedereen verschillend is of je baat hebt bij deze detox. Uiteindelijk is ook ieder lichaam anders en heeft andere behoeftes. Ook de doelen kunnen enorm verschillen.

Zo kwam ik erachter dat Charlotte, een oud studiegenootje van mij, telijkertijd met mij begonnen was met de C9. Ik heb haar gevraagd haar ervaring op te schrijven. Dit kun je zo lezen onder mijn gekwebbel.
Ook vroeg ik mij af of dit wel zo gezond is en liet ik Patricia van Grootveld, orthomoleculair therapeut in opleiding haar licht schijnen over deze detox.

Voor je dat kunt lezen (of je moet nu als een malle naar beneden scrollen) eerst nog even mijn eindresultaten van de weging en meting onder elkaar en de voor- en nadelen op een rijtje.

Dag 1

Borst Arm Taille Heupen Bovenbeen Kuit Gewicht
82 cm 24 cm 71 cm 87 cm 57 cm 34 cm 58,6 kg*

Dag 3

Borst Arm Taille Heupen Bovenbeen Kuit Gewicht
82 cm 24 cm 68,5 cm 85 cm 54 cm 34 cm 57,8 kg*

Dag 7

Borst Arm Taille Heupen Bovenbeen Kuit Gewicht
82 cm 24 cm 69 cm 86 cm 55 cm 34 cm 57,0 kg*

Dag 9

Borst Arm Taille Heupen Bovenbeen Kuit Gewicht
82 cm 24 cm 69 cm 85 cm 54 cm 34 cm 57,2 kg*

*Bij een lengte van 1.75cm

 

 

Voor- en nadelen op een rijtje:

 • Je gaat regelmatiger eten.
 • Minder behoefte om te snacken.
 • Minder zin in suiker.
 • Je valt af.
 • Elke dag bewegen.
 • Je wordt je bewust van je lijf en leert controle hierover te krijgen.
 • Lekker veel water drinken.
 • Je geniet meer van je eten.
 • Door de tussentijdse metingen blijf je gemotiveerd.
 • Je moet wel kunnen doorzetten.
 • De shakes zijn niet echt lekker, lang leve aardbeien.
 • Grote kans dat je chagrijnig wordt, licht je omgeving in!

Tot slot wil ik Raymond Vinkestijn bedanken, mijn persoonlijke begeleider. Ik kreeg regelmatig mailtjes van hem hoe het ging en als ik het even zwaar had wist hij me te overtuigen dat het goed zou komen.

Hier lees je hoe dag 1 mij is vergaan.
Hier lees je hoe dag 2 t/m 5 mij is vergaan.
Hier lees je hoe dag 6 t/m 9 mij is vergaan.

 


 

ERVARING CHARLOTTE ROODBEEN

IMG_2025.jpgAl jaren lees ik over detox kuren en altijd dacht ik: “dat lijkt me wel wat”. In de tijd van Patty Brard kreeg ik alleen al de kriebels van het idee dat er een slangetje tussen mijn billen door zou moeten.
Ik ben nooit een slank poppetje geweest. In gewicht altijd veel te zwaar. Toch voelde ik me altijd sterk en gezond. Ik heb altijd veel aan sport gedaan:  waterpolo en de sportschool. Zes keer sporten in de week kwam heel vaak voor. Ik wist dat ik te zwaar was, maar we aten gezond en ik voelde me fit. Het was geen probleem.
Binnen 2,5 jaar tijd ben ik moeder geworden van twee prachtige dochters. Tijdens de zwangerschap van mijn oudste was ik de eerste 20 weken nog fanatiek aan het sporten. De tweede helft van de zwangerschap werd dit al minder. Ik werd dikker en zwaarder en ach, dat mag wel. Ik ben immers zwanger. Na de geboorte was mijn conditie, lenigheid en kracht gedaald en na de geboorte van de tweede voelde ik me totaal niet fit meer. ik raakte gedemotiveerd om te sporten.
Ik voelde me vaak moe, had heel veel behoefte aan suiker. Met als gevolg dat ik zwaarder werd en nog meer vermoeid raakte.
De kilo’s die de weegschaal aangaf waren voldoende om me wakker te schudden.
Ik heb twee gezonde kinderen op de wereld mogen zetten, deze meiden wil ik groot zien worden. Ik wil naast ze joggen als ze leren fietsen, ik wil gezonder gaan leven. Vrienden van mij hadden de C9 kuur gedaan en het resultaat was niet alleen snel, maar na twee jaar ook blijvend! Ik vind de kuur niet voordelig, maar het is iedere cent waard!
De eerste twee dagen moest ik erg wennen aan de Aloë vera gel. De smaak is lastig te omschrijven. Ik vind het niet lekker, maar krijg het zonder problemen naar binnen.
Het pakket is compleet en heeft een duidelijk boekje met gebruiksaanwijzing. Gelukkig had ik ook een coach en ben ik met drie andere vriendinnen tegelijk gestart.
Mijn doelen waren; plezier en frequenties in sport terug vinden. Joggen en 15 kg afvallen binnen een jaar.
Gedurende het volgen van de kuur heb ik geen honger ervaren. Wel lekkere trek, maar doordat ik me schoon voel en vol heb ik niks extra’s genomen dan de kuur.
Na 9 dagen ben ik 4,8 kg kwijt. Op mijn taille en heupen 7 vm kwijt. Bij mijn armen en benen ben ik 2,5 en 3,5 cm kwijt.
Ik begon dag 1 met joggen en hield dit nog geen halve km vol. Op dag 5 loop ik 2,5 km aan een stuk en na dag 9 loop ik 3km. Ik voel me lichter en fitter! Mijn huid is zacht en straalt. Mijn stress eczeemplek is kleiner aan het worden en minder vurig.
Bijna 1/3 van de kilo’s die ik kwijt wil, zijn er af. De kuur is voorbij en ik vind het best jammer. Ik ga de structuur in mijn dagritme  missen. Het bewust bezig zijn met je lichaam is een cadeautje! Ik heb de aloe vera gel nabesteld en wil graag Fit 1 nog gaan volgen. Nu financieel even niet, maar ik ga er zeker voor sparen. Ik weet ook zeker dat ik de shakes blijf nuttigen en in de toekomst volgt een herhaling van de C9.
Ik heb een start naar een gezonder lichaam. Ik doe het voor mezelf en ik doe het voor mijn meiden❤️.

Ik gun dit gevoel aan iedereen!
Change… Charlotte Roodbeen

 


MENING PATRICIA VAN GROOTVELD

– ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT IN OPLEIDING –

 

1168418_1100621753335418_1687928657_n (1).jpg

Bij het woord ‘detoxen’ krijgen we vaak het beeld van ‘honger lijden’ alleen op sapjes leven of de hele dag op een bleekselderijstengel kauwen. Of, als je het helemaal serieus wil aanpakken, boek je een detox-kuur naar Turkije,  compleet met darmspoelingen en al. De dag voor vertrek gaat er nog een fles wijn naar binnen (want ja straks kan het niet meer) en een week later kom je, 4 kilo lichter weliswaar, weer thuis snakkend naar een tosti. Alles begint weer van voren af aan. Meestal is zo’n detox zo’n radicale omslag in vergelijking met iemands dagelijkse (voedings)patroon  dat het wordt gezien als een ‘eenmalige’ gebeurtenis en heeft dus nooit een blijvend effect.

Maar is detoxen uberhaupt nodig? Als je het mij vraagt: nee. We hebben een lever die, mits gezond, dit voor ons doet. Onze lever is een fantastisch orgaan, ook wel onze bio-transformator genoemd,  wat alle giftige stoffen omzet in zowel water- als vetopblosbare stoffen, die zo door ons lichaam kan worden uitgescheiden in urine of ontlasting. Is detoxen dan complet onzin? Nee. Detoxen kan, mits dit op een verantwoorde & veilige manier gebeurd wél bijdragen aan je gezondheid, al is het alleen maar om het bewustwordingsproces. De effecten van wat je wel en niet in je mond stopt zijn dan ineens duidelijk merkbaaar. Doordat je lichaam minder druk bezig hoeft te zijn met het onschadelijk maken van allerlei gifstoffen, houdt het energie over voor andere dingen. Vandaar dat mensen vaak na een paar dagen verschil merken in hun energielevel.

 

IMG_3748.JPG

 

Forever living kende ik al wel van haar Aloë Vera producten, die mij destijds ook echt hebben geholpen om mijn darmen wat rustiger te krijgen. Aloë Vera bevat veel positieve eigenschappen die onder andere de weerstand verhogen, het immuunsysteem ondersteunen en de stofwisseling verhogen. De Clean 9 kende ik nog maar als ik het even google heb ik gelijk veel hits te pakken : binnen 9 dagen afvallen. Dit stuit mij eigenlijk al direct tegen de borst, aangezien het op mij dus weer overkomt als de zoveelste ‘quick fix’ die blijvend gewichtsverlies beloofd. Nogal wiedes dat je afvalt en je zo weinig eet, maar wat gebeurt er op dag 10, 11..15 etc. Bovendien is het vaak veelal water wat je verliest en dus geen lichaamsvet.

Maar ondanks mijn scepsis ben ik me er toch verder in gaan verdiepen en heb ook zeker wel positieve dingen gevonden aan het programma. Ten eerste is het bewustwordgingsproces: door inderdaad even helemaal geens suikers, granen of lactose of andere voedingsmiddeleen de eten die irriterend voor je darm kunnen zijn, geef je je spijsvertering even rust en kan het even ‘bijkomen’. Je kunt daadwerkelijk de effecten voelen van wat je eet.

Dag 1 & 2 zijn erg zwaar vind ik, zonder echte maaltijden maar wel met een paar ‘snacks’ in de vorm van bepaalde groenten & fruit en daarbij wat supplementen op het hongergevoel te onderdrukken. In de tabletten Forever Therm zie ik een hele rits aan plantenextracten en wat ondersteunende mineralen, wat me op zich prima lijkt. Want, zoals hierboven al gezegd, wil je goed kunnen ‘detoxen’ heb je namelijk wel vitamines & mineralen nodig om überhaupt te kúnnen detoxen. Echter, denk ik nog steeds niet dat het opweegt tegen een flinke portie groenten & een klein portie fruit. Bovendien zitten in de shake ook nog suikers verstopt in de vorm van dextrose. Lijkt me ook niet helemaal de bedoeling van een detox-kuur met als doel je lichaam te ‘cleansen’.

De snacks of maaltijden die ze voorschrijven tijdens het programma zijn op zich prima. Ook krijg je voldoende eiwitten binnen. Eiwitten worden in het lichaam omgevormd tot aminozuren, die essentieel voor een juiste werking van ons immuunsysteem, spijsverteringssysteem en opbouw van onze spieren.

Ook goede vetten ( zoals uit vis, avocado en olijfolie) zijn onmisbaar voor een goede werking van diverse lichaamsprocessen, zoals immuunsysteem, tegengaan van ontstekingen, hormonale processen, bloedsuikeregulatie, etc. Ik zie deze goede en essentiële vetten nergens zo terugkomen in het programma, wat in mijn ogen écht wel een gemis is.

Vanaf dag 3 mag je dan wel weer een grotere maaltijd toevoegen en de recepten zijn best wel prima. Al vind ik 600 caloriën nog wel heel weinig. Persoonlijk zou ik  aanraden maximaal twee keer op een dag een lichte maaltijd te nemen en daarbij wel wat eiwitten en goede vetten te nemen, zodat je wel voldoende bouwstoffen binnenkrijgt.

IMG_3913.JPG

Het programma Clean 9 geeft prima informatie over de 9 dagen, wat je moet nemen en wanneer, recepten, etc. Wat ik wel mis is een goede opbouw en ook zeker de afbouw. Wat doe ik na 9 dagen..hoe nu verder?  De 9 dagen staan netjes voorgeschreven, maar dan? Het zou fijn zijn als je weer wat extra handvatten krijgt om je nieuwe gezondere levenstijl ook na deze 9 dagen vol te kunnen houden zodat je niet bij dag 10 al weer met je neus in de zak chips duikt.

Kort samenvattend vind ik het een prima programma om als het gaat om je mindset over eten te veranderen en kan het best wel een ‘wake-up’ call zijn om te beseffen wat je normaal dagelijks allemaal in je mond stopt. De producten an sich zijn ook zeker niet slecht, ondanks dat er toch nog wel wat suiker in de shake zit. Ook de snacks & maaltijden die ze aanbevelen zijn echt wel een gezonde & goede keuze. Al vind ik dat in een goed voedingspatroon ook dagelijks goede eiwitten & vetzuren moeten zitten en die mis een beetje in het verhaal. Om blijvend en gezond af te vallen is zo’n 9-daagse kuur niet geschikt in mijn ogen. Ja, je zult snel gewicht verliezen, maar vaak is het niet blijvend, als je daarna weer ‘gewoon’ gaat eten. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat het alleen maar vocht is wat je verliest. Is het dan helemaal onzin om te doen? Nee dat hoeft niet, het kan een prima kickstart zijn als je je gezondheid wilt verbeteren. Ook de Aloë Vera kan een heel mooi ondersteunend middel zijn om je weerstand te verhogen en je darmen te ondersteunen.

Detoxen doe je ‘niet even zomaar’.  Om veilig te kunnen ontgiften heeft je lichaam bovendien namelijk diverse vitamines en mineralen nodig, want deze breken toxische stoffen af die vrijkomen in je lichaam op het moment dat je gaat detoxen. Heb je tekorten in je lichaam, dan zal je lichaam de vrijgekomen giftige stoffen niet goed kunnen afbreken en ontstaat de “Herxheimer Reactie”, welke gekenmerkt wordt door vergiftigingssymptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, diarree en/of stemmingswisselingen.

Blijf ten alle tijden goed naar je lichaam luisteren. Zeker de eerste paar dagen kunnen heel intensief zijn met allerlei vervelende klachten zoals lichte hoofdpijn, duizeligheid, misselijk. Dit is op zich vrij normaal, maar als het te erg wordt dan direct stoppen! Wanneer je heverige symptomen krijgt en zelfs koorts..ook accuut stoppen een en arts raadplegen!

Wil je me van mij weten volg me dan op instagram of neem een kijkje op mijn website: www.bodymindandfood.org

2 Berichten

 • chrissyromme schreef:

  Interessant artikel! Ook erg prettig dat er een orthomoleculair therapeut reageert en ook haar mening te kunnen lezen. Zelf krijg ik ook de kriebels van het woord detox dus voor mij is het niet weggelegd, maar ik ben blij dat jij er wel wat positiefs in ziet. Ieder zijn ding zeg ik altijd maar 🙂

 • healthyjuf schreef:

  Thanks Chrissy! Ik vond het supertof om een keer te proberen en het is ‘gelukkig’ ook maar 9 dagen en geen weken. Het heeft me absoluut geholpen minder te snaaien tussendoor 🙂

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf