maart 15, 2016

RUN ESTHER RUN!

Zondag 20 maart a.s. doe ik voor de derde keer mee aan een groot hardloopevenement, de Utrecht Marathon. Ik loop hier de 10 km voor het goede doel: Fonds Psychische Gezondheid.
Om te kunnen begrijpen waarom ik ooit ben gaan hardlopen moeten we even een paar jaartjes terug in de tijd. Terug naar de zomer van 2010.

THE SUMMER IS MAGIC
Dit was de zomer waarin ik na een halfjaar reizen door Centraal- en Zuid Amerika weer

40815_10150239053210341_8158377_n

Cheers! – WK ’10

terug keerde op Hollandse bodem. Met een berg aan te gekke ervaringen, een tas vol souvenirs en 7,5 kg extra vet aan mijn lijf zette ik voet aan land. Het WK was nog in volle gang en het zonnetje scheen als nooit te voren. Vrij weinig kledingstukken paste ik nog en daarom leefde ik dagen lang in mijn oranje top of zwarte stretchjurk die elk vetrolletje met liefde omarmde. Echt erg dat ik zoveel was aangekomen vond ik eigenlijk niet, mijn roze wolk waar ik na het geweldige reisavontuur nog op zat was veel te groot. Mijn tekort aan geld was dat echter ook. En dat vond ik toch iets minder amusant.

 

VOOR ELK PROBLEEM EEN OPLOSSING
Geen geld om nieuwe garderobe te kopen dus. Al was dat ook niet nodig als je na maanden je kleding weer voor het eerst ziet en het daardoor voelt alsof alles nieuw is, maar wel je wel het probleem hebt nergens meer in te passen.
Er moest gauw een goedkope oplossing komen. Een oplossing in de vorm van hardlopen.

Zo geschiedde. Na wat rondvragen hier en daar kreeg ik uiteindelijk een tamelijk ouderwets uitziend hardloopschema in mijn handen gedrukt. Daar moest ik het mee doen. En dat deed ik!

Ik zorgde dat het schema een prominent plekje in mijn huis kreeg. Op een plek waar ik het liefste rondhing: de keuken. Vol enthousiasme trok ik drie keer in de week mijn veters strak om een ronde te doen. Had ik het rennen erg zwaar gevonden, dan bleef ik op dat punt even hangen en deed ik de volgende keer nog een keer hetzelfde alvorens ik naar de volgende dag van mijn schema ging. Ja, ik deed het rustig aan. Mijn lijf heeft dat ook altijd prettig gevonden, want ondanks dat ik destijds niet op goede hardloopschoenen liep heb ik nooit last gehad van blessures.

Ik had inmiddels aardig wat lol in dat rennen gekregen en rondde keurig het schema af. Mijn kleding paste ik inmiddels ook weer.

SPROOKJE OF…?
Welnu, je zult verwachten dat ik nu ga vertellen hoe leuk ik dat rennen vond, er nieuwe schoenen voor kocht en vol enthousiasme mee ging doen aan marathons. Ik steeds een beetje sneller werd en ik tot op de dag van vandaag mijn passie hierin heb gevonden.

Dat van die nieuwe schoenen klopt, maar daarna verloopt mijn hardloopsprookje toch anders. Na het afronden van mijn schema had ik mijn doel behaald en liet ik het rennen weer een beetje voor wat het was. Zo nu en dan trok ik de schoenen wel aan voor een rondje, maar rennen met regelmaat deed ik allang niet meer.

GOALS GOALS GOALS
Tot ik besloot dat ik in 2012 mee wilde doen aan een 10km-loop. Ik schreef me in voor de Jaarbeurs marathon en begon weer trouw mijn rondes te rennen. Later bleken ze bij het uitzetten van de route een foutje te hebben gemaakt en liep iedereen 8,8km in plaats van 10. Een grote teleurstelling!

Inmiddels ben ik twee 10km-loopevents verder en steeds stop ik erna weer. Nu is mijn doel van dit jaar om het wat langer vol te houden en na mijn aanstaande loop op 20 maart te blijven rennen en vervolgens mee te doen aan een 15km-loop. Goals goals goals!

We zullen zien hoe mij dat vergaat en of ik de wil vast kan houden.

 

SHARING IS CARING
Wil jij net als ik beginnen met rennen? Bouw het dan vooral rustig op! Conditioneel gezien kan je lichaam een hoop aan, maar als je spieren en gewrichten nog niet gewend zijn aan langer en sneller lopen is de kans op blessures erg groot.

Het hardloopschema waar ik ooit mee begonnen heb ik in een nieuw jasje gestoken en is nu HealthyJuf-proof. Je kunt het HIER bekijken en downloaden.

Laat je me even weten of je er wat aan hebt gehad?

HealthyJuf

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 HealthyJuf